Közélet

2009.07.21. 18:48

Pofátlanság: 90-es számon várják az álláskeresők hívását

90-es számon állást hirdetni semmiképp sem nevezhető etikus dolognak, valakik mégis ezzel próbálkoznak. Vigyázzon, nehogy ön is a "leleményes" álláshirdetők áldozatává váljon!

Sárai Evelyn

"Raktárosokat, gépkocsivezetőket és segédmunkásokat keresünk Komárom-Esztergom megyében." Első látásra nincs semmi furcsa ebben a hirdetésben. Aztán az ember szeme megakad a 90-nel kezdődő telefonszámon és azon nyomban felmerül a kérdés: miért kínál valaki munkát egy emelt díjas telefonszámon?

Ez az anomália tűnt fel egyből a komáromi Gondozási Központ részlegvezetőjének is, ám Baranyai Mihályt több mint tízéves tapasztalata óvatosságra intette.
- Minden nap átnézem azokat az újsághirdetéseket, amelyeknek esetleg hasznát vehetik gondozottjaink. Így tettem június 22-én is, amikor szemem megakadt ezen a felettébb érdekes álláshirdetésen. Nyomban sejtettem, hogy itt csak valami félrevezetésről lehet szó és ezt a számot nem szabad felhívni – emlékezett vissza a három héttel ezelőtt történtekre Baranyai Mihály.

Ám, hogy vélt félelmeiről bizonyosságot szerezzen, egy kollégájával mégis tettek egy próbát és tárcsáztak. A vonal túlsó végén egy nagyon kedves női hang jelentkezett be, ám a hölgy a három-négy perces beszélgetés alatt semmi konkrétumot nem árult el a munkalehetőségekről. Természetesen az érdeklődők próbáltak rákérdezni a munkalehetőség  részleteire, választ azonban nem kaptak. A női hang ugyanis azzal érvelt, hogy csupán az adatokat rögzíti és amennyiben megfelelő munkát találnak a jelentkezőnek, akkor visszahívják.

„Szerettem volna megtudni, hogy mennyibe került a hívás, ezért megkérdeztem a hölgyet: milyen percdíjjal hívhatóak? Hebegett-habogott kissé, majd azt a választ kaptam, hogy körülbelül 350-400 forintba. Abban a percben tudtam, hogy cselekednem kell, így június 25-én feljelentést tettem a Komáromi Rendőrkapitányságon. Ez az álcég ugyanis a legelesettebb embereket károsítja meg” – osztotta meg velünk Baranyai Mihály.
Léber Gabriella, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense lapunknak elmondta: a bejelentés alapján megindult a nyomozás. A rendőrség egyelőre azt vizsgálja, hogy az emelt díjas telefonszám használatának megvoltak-e a törvényi jogosultságai.

Végtelenített szöveg jó pénzért
Július 16-án mi is tettünk egy próbát és felhívtuk a telefonszámot. Csodák csodájára kicsengett, sőt a telefonba ismét egy nő szólt bele. Afelől érdeklődtünk, tudnak-e számunkra raktárosként állást ajánlani. A hölgy megkérdezte, honnan telefonálunk és Komárom-Esztergom megye hallatán azonnal közölte, hogy jelenleg csak a Dél-Alföldön tudnak munkát biztosítani. Másnap úgy döntöttünk újból próbálkozunk.

Ekkor azonban már senki nem vette fel a telefont, csupán egy idősebb férfihang végtelenített szövege volt hallgató, amely szerint a cég hétköznap reggel kilenc és délután három óra közt fogadja hívásokat. Ám azóta sem tudtuk elérni a céget a jelzett időpontban sem. Persze ennek ellenére az óra még mindig nekik ketyeg, hiszen a több száz forintos percdíj az üzenetrögzítő bejelentkezésekor is érvényben marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!