Közélet

2009.07.20. 13:15

Múltidéző határoszlopok: kőbe vésték Esterházy nevét

A véletlenek szerencsés összejátszása szükséges ahhoz, hogy valaki megtekinthesse azokat az évszázados határköveket, amelyek a kocsi szántók tövében találhatók.

P. J.

Az első szerencsés véletlen ahhoz kell, hogy tudjuk mit is keresünk. A második, hogy az üzemterületet „védő” portaszolgálaton túljusson az ember fia. Ha mindkettő összejött, érdekes múltidézésbe csöppenhetünk.

hirdetes>

Először mi is arra gondoltunk, hogy valamilyen törökkori temető maradványaira bukkantunk. A fejfaszerű kőoszlopok némileg rendezetten lapultak a magas fűben. De a történeti emlékek között kutatva, semmi nem jutott eszünkbe arról, hogy a környéken pasa, basa, vagy éppen aga megfordult volna. Különösen olyan számban, nem, amely ekkora emlékhelyet indokolt volna.

A környékbeliek gyorsan „megnyugtattak”, minden idegent megviccelnek a törökkori temetkezési hely sztorival. A valóság is érdekes, de prózaiabb. Az elmúlt évtizedek  intenzív földművelés közben a talajból sorra kerültek elő évszázados birtokhatárt jelölő kőoszlopok.
Az idő viselte köveken míves vésetek hirdetik az egykori tulajdonosuk nevének monogramját. Itt bukkantuk rá az alábbi rövidítésre: Gr. E. M. Gróf Esterházy Miklós birtokai idág is elnyúltak.

Címkék#kocs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!