Közélet

2009.07.15. 11:31

Elaludt az örökmécses: kitépték a kábelt a vandál tolvajok

A júniusi brutális festménylopás nyomai nem múltak el a császári templomban. Nem csak az értékes Dorfmeister-képek hiányoznak, de az örökmécses is elaludt. A rablók kitépték a vezetéket a falból, így a mécses azóta sem világít.

Müllner Helga

A hívek és az egyház között tartja a kapcsolatot a templomanya, vagyis Sulyokné Ruff Mária. Szellőztet, zárja, nyitja a kaput, begyűjti a számlákat. Június elején ő fedezte fel, hogy elrabolták a templomból a híres Dorfmeister-festményeket.

– Nem lehetett észrevenni semmit. Nyitva volt az ajtó, azt hittem, hogy a többiek takarítanak – mondja, miközben a sekrestyén át bemegyünk az épületbe. Az ajtón azt is megmutatja, hogy két zárnyelv eltört, ezt utólag vették észre. – A nagy képkeret a földön hevert. Oldalra néztem, láttam, a falakról is hiányzik a festmény. Rájöttem, betörtek. Nem mentem tovább – meséli. A kisebb képkereteket egyébként utóbb a templom mögött találták meg.

Az épület mellett nem lakik senki, csak szemben. Mária szerint ők sem hallottak semmit, bár este fél tizenegykor láttak fényt a templomban. Igaz, azt hitték, hogy takarítanak. Nem is véletlenül, hiszen két nappal egy nagy templomi ünnepség előtt történt a rablás. Mária elmondta: aznap is takarítottak, este kilenckor mentek haza. A rablók kitépték az örökmécsesből a vezetéket, amely azóta sem világít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!