Közélet

2009.05.19. 12:05

Megsínyli a termés az aszályt: csökken a hozam, sok a kártevő

A májusi eső aranyat ér, tartja a népi bölcsesség. Az elmúlt évek hasonló időszakában azonban rendre elmaradt az égi áldás. Szomjazott és most is szomjazik a határ. Száraz a föld, csenevészek a növények, aggódnak a gazdák.

Petrik József

A kora tavaszi termésbecslések optimizmusa az elmúlt hetek aszályos időjárása miatt lassan szertefoszlik. A Tatai Agrár Kft.-nél a helyszínen néztünk körül a csapadékhiány nyomait kutatva. A társaság mintegy 740 hektáron foglalkozik növénytermesztéssel. A terület egyharmadán búzát, kétharmadán kukoricát vetettek.

A növények, a táblák állapotáról Gulyás János, a cég egyik ügyvezetője számolt be.
 – Áprilisban és májusban eddig csak hat milliméter csapadék hullott – mondotta. – Ez édeskevés. Optimális esetben legalább hatvan–nyolcvan milliméter esőre lett volna szükség, és akkor jóval „kövérebb” lenne a termés.

A szárazság miatt a naszályi határban, ahol a társaság búzatáblái találhatók, jelenleg még nem drámai a helyzet, legfeljebb elkeserítő. A szakemberek véleménye szerint a késő tavaszi csapadékhiányt a kultúrák többsége még elviseli, a táblák „mutatta” összkép elfogadható.
– A kora tavaszi termésbecslések során a tengerinél 8–9 tonnás átlaghozamokkal számoltunk hektáronként, a búzánál öt tonna körül – emelte ki az ügyvezető.

– Jelenlegi állapotában a kukorica legfeljebb hét, a búza négy tonnát ígér. Amennyiben két héten belül megjönne az égi áldás, minőségi és mennyiségi javulást eredményezne. Arról nem is szólva, hogy a rovarkártevőket, mint a vetésfehérítőt is, elmosná. Azaz, kettős haszna lenne egy kiadós zápornak, de már így is csak legfeljebb „ezüstöt” érne...

A leginkább sújtott növények listája

Őszi vetésűek

Terület nagyság

Árpa

3000 ha

Káposztarepce

5200 ha

Búza

31300 ha

Triticale

1990 ha

Tavaszi vetésűek

Terület nagyság

Árpa

1950 ha

Borsó

415 ha

Zab

820 ha

Napraforgó

9900 ha

Kukorica

34400 ha

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!