Közélet

2009.01.15. 15:11

Támogatás a romáknak: munkahely, képzés, lakhatás, ösztöndíj

Programot indított a város roma közössége integrációjának elősegítésére Esztergom önkormányzata.

kemma.hu

Takács István önkormányzati sajtófelelőstől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a munkalehetőségek bővítésére Meggyes Tamás polgármester (Fidesz-KDNP) javaslatára négy kezdeményezést fogadtak el a képviselők. Az első: az önkormányzati intézmények és a város tulajdonában álló cégek költségvetését megemelik az újonnan felvett roma munkavállalók foglalkoztatásának költségével. A második: tanulmányi szerződéses konstrukcióval ösztönzik a roma munkavállalókat magasabb képzettség elérésére. A harmadik: szolgálati lakásokhoz igyekszik juttatni az önkormányzat a város cégei és intézményei alkalmazásában álló romákat. Emellett negyedik elemként ösztöndíjat kapnak a középiskolában tanuló roma diákok. A program 53,5 millió forintos költségvetéssel indul.
 
A program, amit a polgármester a helyi roma közösség képviselőivel egyeztetve tett a képviselő-testület asztalára, kiemeli: a foglalkoztatás a legégetőbb probléma. Növelésével az addig eltartottnak számító romák a társadalmi terhek viselőivé, eltartóvá válnak. Emellett az addig alacsonyabb minőségű, betanított munkát magasabb színvonalú válthatja fel, ami magasabb keresettel, így az életszínvonal emelkedésével jár. Fontos cél, hogy ez összekapcsolódjék a magasabb képzettség megszerezhetőségével és a lakhatás megoldásával.
 
Munkához jutás, keresővé válás

51 intézménnyel vette fel a kapcsolatot a helyhatóság, jelezve: a felvett roma munkavállalók bérköltségeit az önkormányzat biztosítja az intézményeknek. Az intézményvezetőkkel folytatott megbeszéléseken, egyeztetéseken a Cigány Kisebbségi Önkormányzat is részt vett. Az eredmény: eddig 20 intézmény és 7 cég összesen 35 roma munkavállalót venne fel, dajka, pedagógiai és ifjúságvédelmi asszisztens, adminisztrátor, ügyintéző, titkári feladatokra, munkakörökbe. Őket már február 1-től foglalkoztatják is új munkahelyükön. A foglalkoztatás bérköltségeire 43,8 millió forintot fordítanak Esztergomban.
 
Képzettségi szint emelése
Akiket az önkormányzati intézmények, cégek az imént vázolt módon foglalkoztatnak, azoknak a megfelelő végzettséghez szükséges iskoláztatásának díját Esztergom átvállalja és a képzés idejére türelmi időt is biztosítanak a 35 résztvevőnek. Ha olyan munkakörbe sikerül felvenniük valakit, amihez a meglévőnél magasabb végzettség kell, a megszerzéséhez szükséges megállapodott időre folyamatosan foglalkoztatják, eltekintve a végzettségi előírástól. Sőt emellett még tanulmányaik finanszírozásához egy évig ösztöndíjat is kapnak, aminek összege 15 000 forint havonta, valamint egyszeri juttatásként 20 000 forintot taneszközökre, tankönyvre, és az esztergomi közpiskolában folyó érettségit adó képzés havi 3500 forintos díját folyósítja nekik a Városháza. A képzési programra 8,2 millió forintot költ Szent István városa.
 
Lakhatás
A város vállalkozásainak és intézményeinek roma munkavállalói szolgálati lakáshoz juthatnak, ha az önkormányzat által az otthonteremtő lakások bérbeadásával kapcsolatos feltételeket teljesítik. Ehhez a lépéshez nemcsak feltételt szab azonban Esztergom, hanem teljesít is: a jövőre induló lakásépítéssel teremti meg a szükséges otthonokat az integrációs programhoz.
 
Középiskolás ösztöndíj
A középfokú oktatási intézményekben tanuló roma diákok számára ösztöndíjrendszert alakított ki Esztergom. A középiskolában tanulók 15 ezer forintot kapnak havonta a tízhónapos iskolaév során. A novemberben meghirdetett pályázat eredményét december közepén hirdették ki: mind a 10 roma középiskolás elnyerte az önkormányzat támogatását. Összesen 1,3 millió forintnyi ösztöndíjhoz jutnak így az esztergomi roma középiskolások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!