2009.01.03. 16:15
Saláták és mozgás segít az ünnepi ebéd után
Ligacs Lászlót, a tatai Hotel Kristály konyhafőnökét kérdeztük, mit tegyünk az ünnepek után a megmaradt finomságokkal és a hirtelen felszaladt plusz kilókkal.
– Az ünnepek után sok háztartásban maradt rengeteg étel, sütemény. Mit csinálhatunk velük, hogy ne kelljen kidobni a finomságokat?
– A sütemények legnagyobb része jól fagyasztható. Alaposan be kell csomagolni őket, és akkor szűkösebb időkben, amikor nincs kedvünk sütögetni, jól jöhet. Csak ki kell nyitni a mélyhűtőt, fagyasztóládát, és kiolvadás után ehetjük is a süteményeket.
– A főtt ételek is fagyaszthatóak?
– Van, amelyik igen. Például nagyon sok helyen készítenek karácsonykor halászlevet. Azt nyugodtan lefagyaszthatjuk. A különböző káposzták amúgy is tartósak, hosszú ideg nem romlanak meg, de azokat is jégre tehetjük. Egyedül a frissen sültek, például a rántott hús az, amit meg kell enni, mert sütés után már nem bírja a fagyasztást. Arra viszont figyelni kell, hogy jól záródó edényben tegyük őket a mélyhűtőbe, különben tönkre megy, megszivacsosodik az étel.
– Mit ajánlana, hogyan lehet kiheverni az elmúlt hetek nagy családi ebédeit?
– Ilyenkor, úgy gondolom, csak a mozgás segít. Sokat legyünk a levegőn, sétáljunk nagyokat, ha már elég vastag a jég, akkor korcsolyázzunk a befagyott tavakon. Ez az egyetlen igazi megoldás a nagy ebédek után.
– És a konyhában? Miket együnk így január elején?
– Mindenképpen a könnyebb ételeket javasolnám mindenkinek. Egy jó saláta, sok gyümölcs megnyugtatja a gyomrunkat. Ma már szerencsére nincs olyan gond, hogy ne tudnánk bármilyen zöldséget, gyümölcsöt beszerezni. De az eltett befőttek, kompótok is jól jöhetnek ilyenkor.