Közélet

2009.01.04. 12:07

Nyergedszeg és Újfalu honfoglalástól betelepítésig

Megjelent a városi helytörténeti olvasókönyv 4. füzete. A Nyergedszeg és Újfalu története a honfoglalástól a betelepítésig összeállítást Padányi Lajos készítette. A nyugdíjas pedagógus, helytörténész a Nyergesújfalu Baráti Köre elnöke.

F. K.

Mint megtudtuk a kör ebben az esztendőben is folyamatosan jelentet meg írásokat a városi havilapban a település múltjáról. 2009-ben két újabb füzetet terveznek kiadni. Tóth Gábor tollából az 1960–70-es években sok helytörténeti írás jelent meg, jelentős részük a 24 Óra elődje, a Dolgozók Lapja hasábjain.

Ezeket a cikkeket gyűjtik egy csokorba a szerkesztők. A másik füzetben Kisgyőri Szilvia mutat be nyergesújfalui népszokásokat.
Somlai Anikó Nyergesújfalu településtörténete és néprajza című német nyelvű szakdolgozatát helyi kivitelezésben készítik el mintegy száz példányban – hogy a magyarul nem tudó vendégek is bepilantást nyerhessenek a házigazdák múltjába.

A Nyergesi János Emlékházban minden hónap első hétfőjén, tehát mai is találkozó baráti kör mozgalmas évet tudhat maga mögött kirándulásokkal, piknikkel, majálissal. Az idei esztendő a sok helyi jubileum miatt még izgalmasabbnak ígérkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!