Közélet

2009.01.06. 12:58

Átfestették a közigazgatási hivatal cégtábláját

A kormány két rendeletet is hozott, melyeket megsemmisített az Alkotmánybíróság, a parlament viszont nem tudta 2/3-os többséggel elfogadni azt a törvényt, mely egyértelművé tenné azoknak a közfeladatokat ellátó megyei szervezeteknek a jogi helyzetét, melyek legújabb neve január elsejétől a következő: Közép-Dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Kirendeltsége - Tatabánya.

P. P.

Korábban ugyanezt a szervezetet Közép-Dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Komárom-Esztergom Megyei Kirendeltségének nevezték, azt megelőzően pedig Komárom-Esztergom Megyei Közigazgatási Hivatalnak. A cégtáblát tehát nem először „festették át”.

A regionális átszervezések következtében több jogszabályt is kellett módosítani, köztük az önkormányzatokról szóló törvényt, de azt nem szavazta meg az országgyűlési képviselők kétharmada. Ekkor lépett közbe először az Alkotmánybíróság és megsemmisítette a regionális átszervezésről szóló kormányrendeletet. Ezután a kormány új rendeletet alkotott, de lényegét tekintve a régi tartalommal, ezért azt újra megsemmisítette az Alkotmánybíróság, mely a parlamenttől kérte az önkormányzati törvény módosítását 2008. december 31-ig.

A képviselőknek természetesen nem sikerült betartaniuk ezt a határidőt sem, ezért a kormány 2009. január elsejétől létrehozta a papíron újnak számító Államigazgatási Hivatalt, mely minden tekintetben jogutódja a korábbi közigazgatási hivatalnak. Azaz egyetlen ponton mégse, ugyanis ez az „új” szervezet már nem gyakorolhat törvényességi ellenőrzést az önkormányzatok felett. Mindez azt jelenti, hogy néhány napja senki sem ellenőrizheti az önkormányzati testületek működésének jogszerűségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!