Közélet

2008.08.27. 10:45

Ha piros az alma, rázd meg jól a fát...

Hetven éve foglalkozik almával Nagy Sándor és családja. A Szomód melletti tanyán négy hektáron több fajta is megterem.

Müllner Helga

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Nagy Sándor és felesége évtizedek óta dolgozik a szomódi almáskertben (Fotó: Kiss T. József)
[/caption]

Nagy Sándorné és Tarka kutya fogad bennünket a család almáskertjében, közvetlenül a Szomód helyiségnév tábla után. A feleség meséli: rutinos nyilatkozó, nemrégiben a Kossuth Rádióban mondta el véleményét a csirketolvajokról.
Nagyék ugyanis harminc éve tyúkokkal is foglalkoznak, de most fontolgatják, hogy abbahagyják, mert a rókák mostanában tizedelik az állományt. A háromszáz jószág felét elvitték, a napokban négy ravaszdit láttak a kertben.

A kis kitérő után az almáról beszélgetünk tovább. Nem véletlenül tud oly'' sokat a finom, kerek gyümölcsről a házigazda. Már édesapja is ezen a területen termelt almát 1938-ban, a téesznek nem kellett a föld.
Azóta sokat változott az almáskert képe. Például annak idején több barackfájuk is volt, mára csak pár maradt meg. Büszkeségük a ház mellett magasodó, amelyről elmesélik, hogy egy idős Nagy Sándorral, vagyis hetvenhét éves, ugyanis édesapja fia születésére ültette. Még az is terem, az idén hét szem gyümölcsöt szedtek le róla.

Állami támogatás nélkül nincsen szövetkezet

Nagy Sándor és felesége figyelemmel kíséri a szabolcsi almatermesztőkkel történteket is. Ehhez kapcsolódóan elmondják, hogy megértik a gazdákat, mert míg Magyarosrszágon huszonöt százalék az áfa, például a lengyeleknél öt. Nagyék állami támogatást már évek óta nem kaptak, az uniós is százezer forint volt a négy hektárra, de csak a növényvédő szerek háromszázezerbe kerültek. A házigazda meséli: tavalyelőtt olyan sok almájuk termett, hogy nagyobb tételben is kínáltak volna eladásra, de nem volt nagykereskedő, aki átvette volna, csak Szlovákiában. Szövetkezetbe sem tudnak tömörülni, mert mint mondják, állami támogatás nélkül ez nem megy. Míg működött az Áfész, annak boltjaiba szállítottak almát.

Az almáskert fái a harmadik telepítésen vannak túl. – A folyamatos fejlesztés nélkül egy idő után túl aprót terem – szól a szakszerű magyarázat, majd Nagy Sándor hozzáteszi: – Finnyásak az emberek. Almafajtákba szeretnek bele, csak azt keresik, amiről hallottak. Több dallosalmafát vágtak ki, mert nem keresték, pedig véleményük szerint nagyon jó ízű fajta volt. Az „almadivat” is befolyásolja a keresletet. Úgy látják, a vevőnek mindegy, milyen ízű a gyümölcs, ha szép piros a külseje.
A szedésről elmondják, hogy egy fáról négyszer, ötször is szüretelnek, mindig csak az érett szemeket. Az idei termés közepes, a sok eső miatt szeptember közepére csúszik a munka nagy része. A kertben van gála, idared, starking, jonatán, jonagold és mutso alma is. Van olyan tő is a kertben, amely ötvenéves. Ezt porzónak hagyják meg.

A tudnivalókat saját magától tanulta Nagy Sándor, sok szakkönyvük van, ahogyan ők mondják, vagy két-három méter sorakozik egymás mellett a házban. Az újdonságot rendszeresen a növényvédő szerek jelentik. A gombák hamar „hozzászoknak” a permetszerhez.

Az emberek almavásárló kedve nem szűnt meg, csak a hipermarketben vásárolnak gyümölcsöt, akik Nagy Sándorékkal szóba sem állnak. Tőlük is egy-két kilókat visznek el a törzsvásárlók. Nem érdemes többet, mert hűtés nélkül nem tartható el a gyümölcs sokáig.

Szedd magad! akciót nem szerveznének. Nagy Sándorné nem tudja elképzelni, hogy ilyenkor az almaszedők tudják, melyik gyümölcs az érett. Arról nem is beszélve, hogy nem vigyáznak a fákra, letördelik az ágakat, és ha a következő fán szebb gyümölcsöt találnak, az előtte leszedettet a földre borítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!