Közélet

2008.08.21. 07:56

Falugondnokkal spórolnak Vérteskethelyen

Petkovics Gyula ma még Vérteskethely főállású polgármestere. Lemondana tisztségéről azért, hogy falugondnokként dolgozzon tovább. A faluvezetést társadalmi munkában folytatja.

Müllner Helga

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Petkovics Gyula polgármester Horváth Lajosnéval beszélget a falu ügyeiről (Fotó: K. T. J.)
[/caption] Mindig van mit tenni egy olyan kis faluban is, mint Vérteskethely. Petkovics Gyula polgármester sem győzi sorolni az utóbbi időszak beruházásait. Most éppen a tűzoltószertárat teszik rendbe a közhasznú munkások, lefestik a falakat, ezzel egy időben a református templom előtti árkot takarítják. A falu is a tizenkét bakonyaljai település között van, ahol a megyében még nincsen csatorna. A kiépítés előtt állnak, nemrégiben az előkészítő munkákra nyertek közösen a falvak egy nagyobb összeget.

Másról is szót ejtünk Petkovics Gyulával. Meséli: kis településként nem rendelkeznek többmillió forintos tartalékkal. Ott spórolnak, ahol tudnak. Már tavaly is felvetődött a képviselő-testületi üléseken, hogy falugondnokként folytatja a munkát, és nem főállású, hanem társadalmi megbízatású polgármesterként tevékenykedik tovább. Akkor létszám miatt nem tudtak váltani, ugyanis a lehetőség csak a hatszáz fősnél kisebb településeknek jár. Most legalább tízzel hatszáz alatt van a vérteskethelyi alkosok száma. Már most tudják, sokat spórolnak így, évente két és félmillió forintot. Legalább ennyi plusz pénz marad a falukasszában azután, hogy tavaly a konyhát és az iskolát is megszüntették.

Petkovics Gyula úgy gondolja, többet tehet úgy a falu lakóiért, ha még szorosabb kapcsolatba kerül velük. Már most is hasonló feladatokat végez, amely máshol a falugondnok feladata. Például ő szállítja kisbusszal minden nap Kisbérről az időseknek az ebédet, vagy éppen a szükséges holmikat hozza el nekik.

Kolonics Tibor a Vérteskethelyért Közalapítvány kuratóriumának elnöke tősgyökeres vérteskethelyi. Igaz, mint mondja: élete második huszonöt évét nem szülőfalujában töltötte, ízig-vérig vérteskethelyi maradt. A falu múltjáról meséli: sajátos helyzetbe került a település amikor annak idején szerepkör nélküli falu lett, vagyis elment a téesz Császárra, az önkormányzatot is a szomszéd faluhoz csatolták, a felső tagozat elkerült a faluból, sokan elköltöztek. Örömteli, hogy jó harminc év után hamarosan helyben lakó plébánosa lesz a településnek. Úgy látja, jó húsz éve tartó folyamat, hogy kicserélődik a falu lakossága. Már maradtak helyben a fiatalok, sokan vettek házat Oroszlányból, Pestről, Tatabányáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!