Közélet

2008.06.19. 10:09

Kedvező lehet az Eötvös-gimnázium jövője

Megnyugodhat mindenki, nem lesz egyházi fenntartású iskola az Eötvös József Gimnázium, de nem is privatizálhatja azt senki.

Palásti Péter

Egyebek mellett ezt is elmondta Michl József polgármester szerdán annak a tanácskozásnak az értékelése kapcsán, amit még kedden este tartottak a megyei közgyűlés, a városi önkormányzat és az intézmény vezetői Tatai-Tóth András országgyűlési képviselővel közösen.


Kijelentette, hogy az összefogás eredményeként sikerült elérni: úgy lesz a városé a gimnázium, hogy azt az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő Városkapu Zrt. fogja működtetni. Valószínűleg annak a tíz évre szóló támogatási szerződésnek megfelelően, amit az oktatási miniszter fog megkötni az új fenntartóval. Ennek van egy olyan feltétele is, amihez a megyei vezetés ragaszkodik a másokat is érintő kedvező pályázati lehetőségek érdekében.

Michl József elmondta még, hogy a stabilitás érdekében a következő két évre is Katona Márta marad a gimnázium igazgatója, s utóda is csak olyan pedagógus lehet, akinek vezetői programját a tantestület többsége támogatja.

Tatai-Tóth András így fogalmazott: nem volt még példa arra, hogy önkormányzati cég kapjon kiegészítő állami támogatást egy iskola fenntartására, de most – kivételes esetként – lehetségesnek látszik. Más intézményektől ugyanis megkülönbözteti az Eötvöst az, hogy olyan kisvárosi modellt valósít meg évek óta, mely nem csak a helyiek és környékbeliek felkészítését biztosítja a továbbtanulásra, hanem a kétnyelvű oktatással és az Arany János Tehetséggondozó Programmal – ezt 2009 szeptemberétől folytatni kell – együtt országos feladatokat is ellát. Hozzátette még, hogy a miniszteri válasz várhatóan a héten megérkezik, s a háromoldalú szerződés aláírásának sem lesz akadálya a törvényi feltételek teljesülése esetén.

Értékelték a tömeges kiállást az iskoláért

A kompromisszumos megoldás elfogadása érdekében a kormány részéről fontos szempont volt, hogy az állami-önkormányzati iskola megtartása mellett kiállt a város és környékén lakók döntő többsége és a régi diákok közössége is. Tatai-Tóth András szerint ezt nem egyházellenességnek értékelték, hanem a gimnázium által közvetített értékekhez való ragaszkodásként, aminek a jövőben is szeretnének teret biztosítani. Ahhoz, hogy ez így legyen, szükség lesz a tatai képviselők pozitív döntésére is pénteken a rendkívüli tanácskozásukon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!