Közélet

2008.06.26. 17:32

Hiller István kézjegyén múlik a nívós gimnázium jövője

Ismét sokan voltak kíváncsiak a megyei közgyűlés ülésére csütörtökön. Nem csoda, hiszen a napirendi pontok között megint szerepelt az Eötvös Gimnázium. Fordulatokban gazdag ülésen döntöttek – feltételes módban.

Bíró Gabriella

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Katona Mártát a zűrzavaros időkben nem nevezték ki igazgatónak (Fotó: Sz. L.)
[/caption] Még mindig sokismeretlenes az az egyenlet, mely a tatai Eötvös József Gimnázium sorsát hivatott megoldani. A csütörtök délelőtt megtartott megyei közgyűlésen ugyanis újabb alternatívák merültek fel az intézmény jövőjével, vezetésével és fenntartójával kapcsolatban.

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés hatályon kívül helyezte a 95/2008 (VI.3.) az Eötvös Gimnázium átadásáról szóló határozatát, mivel az oktatásért felelős miniszter a határozatban foglalt határidőig, június 25-éig nem kötött finanszírozási szerződést a tatai Városkapu Zrt.-vel.

A közgyűlés új megoldási lehetőségként fogadta el viszont, hogy nem intézményt, hanem feladatellátást ad át a Városkapu Zrt.-nek, mégpedig az Eötvös József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium jelenlegi feladataiból a gimnáziumi oktatást és kollégiumi ellátást. A szakképzési feladatok viszont KEMÖ Eötvös József Szakképző Iskola néven a megyei önkormányzatnál maradnak, továbbra is biztosítva így a megyei TISZK (Területi Integrált Szakképző Központ) pályázat sikerességét. Mindezen módozatok akkor lépnek életbe, ha július 25-éig az oktatási miniszter megköti a finanszírozási megállapodást a Városkapu Zrt.-vel és a megyei TISZK-pályázat nem kerül kizárásra az átszervezés miatt.

A többletforrást biztosító támogatási szerződést az oktatásért felelős miniszter, Hiller István a határiődig nem írta alá, bár támogatói szándékát Tatai-Tóth András képviselő közvetítésével jelezte.

A fenntartó mellett személyi kérdésekben is döntöttek. A jelenlegi igazgató, Katona Márta vezetői megbízása július 31-én lejár, pályázatát viszont benyújtotta az igazgatói posztra. Ezen pályázatot a képviselők eredménytelennek nyilvánították, mondván, ilyen zűrzavaros helyzetben nem nevezhetik ki öt éves időtartamra, hiszen jelenleg nem látni az ügy kimenetelét. Amennyiben az intézmény fenntartója a Városkapu Zrt., úgy a tatai önkormányzat döntése értelmében Katona Márta igazgatói megbízását két évre meghosszabbítják, a többi dolgozó pedig közalkalmazotti státuszban marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!