Közélet

2008.02.11. 14:11

Kérdéses jövő - lebontják vagy újjáépítik?

A Közművelődés Háza sorsa körül bontakozott ki parázs vita a Művelődési Műhely első évi gyűlésén. Több fórumon, köztük a közgyűlésen is felröppent a hír, hogy az intézmény jövője kérdéses.

P. Á.

[caption id="" align="alignleft" width="330"] A Ház sokak kedvence FOTÓ: AS
[/caption]

– Lassan befejeződnek a Jászai Mari színház rekonstrukciói. Az átalakított épületben azok a régi foglalkozások, amelyek most átmenetileg a Közművelődés Házában találtak otthonra visszaköltözhetnek, és így kétségkívül kissé kiüresedne a Szent Borbála téri épület – ismertette a terveket Ablonczy Dánielné, a kulturális és sport bizottság elnöke. A képviselőnő úgy fogalmazott, hogy a Művelődési Műhely összejövetelén mindenki a saját területének érdekeit védve határozottan lépett fel. – Tény, hogy a Közművelődés Háza sorsát meghatározza a központi városrész újjáépítési és a Fő téri szállodakomplexum megvalósítási terve is. Horribilis összegekről beszélhetünk, tíz-húsz éves megvalósításról. Ha úgy döntene a város vezetősége és a Művelődési Műhely, hogy az intézmény helyére más épüljön, akkor is kérdéses, hogy az ott működő foglalkozásokat hol tartsák a jövőben. Például szétosszuk-e a többi, amúgy is leterhelt művelődési ház között, vagy az új városrészbe építsünk egy új Közművelődés Házát.

Voltak, akik az épület megmaradása és felújítása mellett voksoltak. Nem könnyű! Kelemen Zoltán, a Közművelődés házának ügyvezető igazgatója elmondta, nem érti a várost:

– Amikor átvettem az intézmény vezetését, azon az úton indultam el, amit előirányoztak. Kérték, hogy a ház az ifjúság és a civil szervezetek felkarolásával foglalkozzék, a két témában adjunk helyet a művelődésnek, a kultúrának. S mi így is indultunk el. Gondoljunk csak a TAHITI-re, arra, hogy milyen kapcsolatokat ápolunk a civilekkel, programjaikat befogadjuk, helyet adunk működésükhöz. A Peron Music alapítvánnyal az ifjúsági rockzenekaroknak adunk helyet, biztosítjuk az iskolák szalagavató báljainak megrendezését. rendezésére biztosítunk helyet. Létrehoztuk a Kistérségi centrumot, ami igazán most kezd csak beindulni. Kétségtelen, hogy a Közművelődés Háza nem egy szép épület, de funkciójában igenis megfelelő. Úgy vélem, ledózerolni és újat építeni nem olcsóbb, mint az épületet rendbehozni. De mindezt végigvinni már nem az én feladatom lesz. Március végén közös megegyezéssel távozom. Az egészségemet fontosabbnak tartom.

Kovácsné Hetényi Mária, a Művelődési Műhely elnöke úgy véli, az ellentétes vélemények ellenére is párbeszéd alakult ki:

– A művelődési házak már így is telve vannak, nem biztos, hogy át tudnák venni a Közművelődési Háza programjait. Nem könnyű döntés.

A tatabányai Művelődési Műhely 1998-ban alakult. Célja a város kulturális életének összefogása. Jelenleg 23 tagja van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!