Közélet

2007.11.06. 14:26

Divatosak a bibliai nevek

A különleges, dél-amerikai nevek után ismét divatba jöttek a hagyományos bibliai és magyar nevek. A születések száma is pozitívan változott megyénkben az elmúlt évhez képest.

Mudri Anna

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Szedmayer Lilla a tatabányai Dózsakerti Bölcsődében tölti napjait (Fotó: Szalai László)
[/caption]A komáromi anyakönyvi hivatalnál az idén öt-öt leány- és fiúnév vezeti a névadási listát. A leggyakoribb név az idén az Eszter és a Balázs. Emellett négy-négy név áll a második helyen: Anna, Rebeka, Réka, Dorina valamint Levente, Martin, Dávid és Ádám.

Tatabányán csak a fiúnevek listája hasonlít a komáromihoz. A megyeszékhelyen leggyakrabban a Krisztián, a Dávid és a Bálint nevet választják. A lányok neveinél viszont nagyobb eltérés mutatkozik, bár itt is a bibliai nevek dominálnak. A legtöbb kislány Tatabányán a Zsófi nevet kapta, a második legdivatosabb név a Virág, míg harmadik helyen a Hanna nevű lányok szerepelnek.

A Dózsakerti Bölcsődében az elmúlt évekhez képest szórtan jelennek meg a nevek. Százhárom gyermekből négyet hívnak Bencének, hármat-hármat Lillának, Fanninak és Leventének. Minden más névből egy-egy van csak. A nevek eredete, hangzása sem egységes. Egyaránt vannak klasszikus magyar és idegen hangzású keresztnevek is. A bölcsődébe jelenleg jár Xintia, Korina, Zoé, Csenge, Leila és Kármen nevű kislány valamint Bendegúz, Ármin, Mirkó és Domán nevű kisfiú is – mondta el lapunknak Jordánné Kránicz Rozália.

Örvendetes hír, hogy megyénk mindkét nagy anyakönyvvezetői helyén pozitívan változott a születések és a halálozások aránya a tavalyi évhez képest. Komáromban tavaly november 5-ig négyszázhetvenöt kisgyermek látta meg a napvilágot, illetve kettőszázhuszonhatan hunytak el. Az idén négyszázhetvenkilenc kisgyermek született és kétszáztizenhárman haltak meg.

Tatabányán tíz százalékkal növekedett a születések, és ugyanennyivel csökkent a halálozások száma. Megközelítőleg százötvennel több gyermek született az előző évhez képest, és százzal csökkent az elhunytak száma.

Miért növekedhetett a születések száma?

Pauerné Csaba Judit, Tatabánya: – Nagyon örülök neki, hogy növekedett a születések száma Tatabányán. Talán az új lakóparkok építésének köszönhető. Ha az embernek van fedél a feje felett, könnyebben vállalja a gyerekszülést. A városban sok munkalehetőség várja a fiatalokat. Biztosabb a megélhetés. Ez segíthette elő, hogy az idén több gyermek született.

Ács Ferencné, Tatabánya: – Le a kalappal a fiatalok előtt! Nem jó, hogy fogy a népesség. Kellenek a kisgyerekek. Tatabányán most jók a lehetőségek. Vannak a városban munkahelyek, nem kell attól félni, hogy egyik napról a másikra kenyér nélkül maradnak a szülők. Ez a biztonságérzet alapja lehet annak, hogy több gyermeket vállaljanak.

Hogyan választottak nevet kisgyermeküknek?

Simon Alexandra, Tatabánya: – Január közepére vagyok kiírva, akkor születik meg a kisbabám. Ha kislány lesz, Zoé lesz a neve. Szép, érdekes név. Rövid, könnyen leírható, így ha a pici majd gyorsan megtanulja a saját nevét. Az utónévkönyvből választottunk. Ha kisfiúnk születik, akkor Zsoltnak kereszteljük, hogy az édesapja nevét vigye tovább.

Máté Erika, Tatabánya: – Négy hónapos a kislányom. Mikor nevet kellett választanuk, nem gondolkodtunk sokáig. Mária Erika lett a neve. Máriának az édesanyámat hívják. Szerettük volna, ha az ő nevét örökölné a kislány. Erika az én keresztnevem. Megmaradtunk a családi hagyományokál. Férjemmel együtt úgy éreztük, hogy ez így a legszebb.

Ács Ferencné, Tatabánya: – Le a kalappal a fiatalok előtt! Nem jó, hogy fogy a népesség. Kellenek a kisgyerekek. Tatabányán most jók a lehetőségek. Vannak a városban munkahelyek, nem kell attól félni, hogy egyik napról a másikra kenyér nélkül maradnak a szülők. Ez a biztonságérzet alapja lehet annak, hogy több gyermeket vállaljanak. Hogyan választottak nevet kisgyermeküknek? Simon Alexandra, Tatabánya: – Január közepére vagyok kiírva, akkor születik meg a kisbabám. Ha kislány lesz, Zoé lesz a neve. Szép, érdekes név. Rövid, könnyen leírható, így ha a pici majd gyorsan megtanulja a saját nevét. Az utónévkönyvből választottunk. Ha kisfiúnk születik, akkor Zsoltnak kereszteljük, hogy az édesapja nevét vigye tovább.

Máté Erika, Tatabánya: – Négy hónapos a kislányom. Mikor nevet kellett választanuk, nem gondolkodtunk sokáig. Mária Erika lett a neve. Máriának az édesanyámat hívják. Szerettük volna, ha az ő nevét örökölné a kislány. Erika az én keresztnevem. Megmaradtunk a családi hagyományokál. Férjemmel együtt úgy éreztük, hogy ez így a legszebb. Szedmayer Lilla a tatabányai Dózsakerti Bölcsődében tölti napjait (Fotó: Szalai László) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!