21°
10°

Csíkos veszedelem: mit tegyünk, ha megjelennek a darazsak?

Nyáron sokak félelme, hogy a szabadban vagy a vízparton töltött pihenésnek egy apró, de veszélyes rovarcsípés vet véget. Most a szakemberek elmondják, mikre kell ügyelnünk, ha darázzsal van dolgunk.

A darázscsípés kapcsán dr. Gyöngyösi Gábor háziorvos elmondta, hogy fontos különbséget tenni helyi reakció és allergiás tünetek között.

Előbbi esetében a csípés helyén duzzanat és akár pár centiméter átmérőjű bőrpír is kialakulhat. Amíg ez csak a csípés közvetlen környezetére korlátozódik, nincs komolyabb teendő, elegendő valamely vény nélkül kapható gyógyszertári készítmény, valamint a borogatás is enyhítheti a kellemetlenséget. Ugyanígy segíthet a kalcium bevitele is- például pezsgőtabletta formájában.

Nem mindig derül ki elsőre

A darázscsípés-allergia a lakosság körülbelül 3-4 százalékát érinti – tudtuk meg az orvostól –, de náluk sem biztos, hogy már az első csípést követően fény derül erre, sokaknál csak a második vagy a harmadik alkalom után jelentkeznek először a tünetek, illetve van, hogy a következő alkalommal fokozódik azok intenzitása.

Súlyosabb a helyzet, ha nemcsak a csípés környékén, hanem a test más részein – esetenként az egész testen – jelennek meg apró, piros úgynevezett csalánkiütések, amik már allergiás reakciót jelentenek. Ehhez társulhat ajak-, gége- vagy garatduzzanat, továbbá fulladás, légszomj, gyengeség és ájulás-érzés is, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek. Ezek észlelése esetén minden esetben azonnali orvosi beavatkozás szükséges. A háziorvos is szakszerű ellátást tud biztosítani, injekcióval szünteti meg a méreganyag által kiváltott sokkot, de ha az érintett nagyon rosszul érzi magát, vagy a tünetek igen intenzíven jelentkeznek, haladéktalanul el kell juttatni a kórház sürgősségi osztályára.

A védett fajok értéke 50 ezer forint is lehet

Magyarországon összesen nyolc védett darázsfaj él – tudtuk meg Oláh Andrástól és Mocsi Ádámtól, a tatai Zöld Sziget Kör egyesület elnökségi tagjaitól. Ezek közül legalább öt faj biztosan előfordul megyénkben is: a pompás útonállódarázs, a gyapjas-fürkész, a pompás fémdarázs és a szöcskeölő darázs, amelyek eszmei értéke 5 ezer forint, míg az óriás tőrösdarázs természetvédelmi értéke már 50 ezer forintra rúg. A szakemberek elmondták, hogy ezen fajok mindegyike szelíd, többnyire magányosan élnek, az emberre ártalmatlanok, annak közelében nem fészkelnek, ellentétben a sárga-fekete csíkos valódi darazsakkal, akik csípnek, harapnak és gyakorta fészkelnek tetőterekben, padlásokon. Ezek közül is kiemelten veszélyes a lódarázs. Abban az esetben, ha valaki bizonytalan a fajt illetően, megkeresheti az egyesület tagjait, akik a legkönnyebben fényképes melléklet esetén tudnak segíteni a meghatározásban.

Tilos bolygatni a fészkeket!

Völgyi Ágnes, a Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelem munkatársa elmondta, hogy a házban vagy annak környékén található darázsfészkek eltávolítása már nem a katasztrófavédők feladatkörébe tartozik. A 112-es telefonszámon tett lakossági bejelentéseknél ők értesítik a legközelebbi szakembereket, akik elvégzik a darazsak begyűjtését. A tűzoltók esetenként a helyszín biztosításában, például a magasan található fészkek megközelítésében tudnak segítséget nyújtani a szakembernek.

Legolvasottabb

1
Ezért siettek a tűzoltók az ipari parkba
2
Kigyulladt a síkvölgyi Biopetrol
3
Sokkoló videó a tatabányai lány bántalmazásáról: nemcsak ütötték, de le is kellett térdelnie
4
Kis híján két áldozata lett a tatai, halálos gyalogosgázolásnak – Friss infók
5
Halálos gázolás történt Tata legforgalmasabb zebrájánál – Helyszíni fotók
szakmai megmérettetés
Szombaton rajtol a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny
F1 / 57 perce
Hamilton uralta a szabadedzéseket
A pontversenyben élen álló Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a Forma-1-es világbajnokság Egyesült Államok Nagydíjának pénteki második szabadedzésén.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Vankó István Spori 75 éves korában türelemmel viselt betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 24-én, kedden 10 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben (sírnál). A gyászoló család
gratulálunk! / 3 órája
Gyönyörű, fiatal és a színpadra termett: a tatabányai fitneszmodell legújabb sikerei
téli napfürdő / 6 órája
Ha így szoláriumozik, nem kell félnie a szarkalábaktól
MLSZ / 6 órája
Szélesi Zoltán lett a megbízott szövetségi kapitány
betörtek egy bankba / 6 órája
Vaddisznók támadtak egy pénzintézmény alkamazottaira
EU-csúcs / 6 órája
Orbán Viktor: bizonyos ügyekben aggasztó az álláspontok különbözősége Brüsszellel
Következő lépés a Mars / 7 órája
Mesterséges intelligencia minisztérium nyílt Dubajban