A jégről mentést gyakorolták, mindenki okulására

A reggeli -9 fokban a különféle mentési módok mellett a jégen tartózkodás szabályairól kaptunk hasznos tanácsokat.

<exzta>A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság közös jégről mentési gyakorlatot tartott komáromi a Rüdiger-tavon.

Az éves szinten kötelező tréninget a három megyei szolgálati csoport közül ketten, a Tatabányai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság állománya, és a Komáromi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság állománya a kedvező időjárási viszonyokat kihasználva hétfőn teljesítette.

Az önmentés, a társmentés, és az eszközös társmentés jeges gyakorlataihoz csatlakozott a Kisbéri Katasztrófavédelmi Örs, valamint a Komáromi Önkéntes Tűzoltó Egyesület kollektívája, az esztergomi szolgálati csoport a következő napokban fogja teljesíteni mindezt. Az alap mentő gyakorlatnál a dugólétra, mentőkötél és mentőmellény révén olyan eszközöket használtak a tűzoltók, amelyek minden autón megtalálható, málházott felszerelések, így mindig a rendelkezésükre állnak. A tréning második részében egy mentőponton kipróbálására nyílt alkalma a csapatoknak, amely biztonságosabb, de beszerzése anyagi források függvénye.

Szerencsére ritkán történim baj nálunk

– Komárom-Esztergom megyében a szép számú tó és a Duna ellenére szerencsére nem gyakoriak a jégbe szakadásos balesetek, az elmúlt 1-2 évben nem fordult el, éppen ezért szükséges a gyakorlat formájában rutint szereznünk, és ismereteinket frissen tartanunk. Tudomásom szerint a megyében önkormányzatok által nem lettek jeges sportokra kijelölve területek, ennek ellenére szinte az összes tavon látni korcsolyázókat, vagy ezek nyomait a jégen. A jégen tartózkodás legfontosabb szabálya, hogy hivatalosan csak akkor szabad a jégen tartózkodni, ha azt az önkormányzat engedélyezi, és bójákkal kijelöli a biztonságos terület határait. Kizárólag ezen a jég felületen szabad téli sportot űzni – mondta a legfontosabb kérdésekről Deák István tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő.

Hidegvér, hidegvér és hidegvér

Felkészítve a legrosszabb eshetőségre a tűzoltó alezredes mindenkinek azt tanácsolta: amennyiben megtörténik a baleset, próbáljuk megőrizni hidegvérünket, és igyekezzünk minél kevésbé mozogni, hogy ha a víz alá kerülünk, ott tudunk feljönni, ahol beszakadva léket csináltunk.

Fontos, hogy ne mozogjunk nagyon intenzíven akkor se, ha sikerül megkapaszkodni, mert tovább törhet a jég, és el is fáradunk. Ha sikerül stabilan a felszínen maradni, hangos kiáltással minél előbb segítséget kell hívni, aki pedig a parton tartózkodik, és ilyet észlel, azonnal értesítse a tűzoltókat a 105, vagy a 112-es telefonszámon a balesetről.

Csak fokozatosan

Fontos tanács, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani, természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani! Az ilyen személyt minden esetben, orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni. A gyakorlat vége lényeges szabályt tudatosított: akik a jégen léket vágnak, kötelesek a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon, egy méter magasságban elhelyezett, legalább 10-10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal megjelölni, körülhatárolni!

Kommentek