12°
17°
11°

Sok terület lett áldozata a belvíznek megyénkben

Évtizedek óta nem volt ilyen hosszantartóan és ennyire átfagyva a talaj.

Esett, megfagyott, aztán olvadt majd megint jöttek a mínuszok. Ez az elmúlt hetek, napok időjárásának rövid summázata. Nem véletlen, hogy a mezőgazdaságilag művelt területek jó részén a talaj alsóbb rétegei még mindig nem engedtek fel igazán.

Több helyen felgyülemlett a csapadék és hólé. Így állóvizek keletkeztek ott is, ahol ez nem megszokott látvány. Éppen ezért a megyei agrárgazdasági kamara elnökétől, dr. Balogh Zoltántól és Németh Andrástól, a kamara igazgatójától kértünk információt szűkebb hazánk belvízhelyzetéről.

– Megyénkben több mint 33 ezer hektárnyi az őszi vetésűek, búza, rozs, árpa, tritikálé és káposztarepce együttes területe. Ebből csaknem 2300 hektárnyit átnedvesedett területként tartunk nyilván. A belvízzel borított táblák nagysága pedig eléri a 275 hektárt – emelte ki az elnök.

Szűkebb hazánkban a 9700 hektárt is meghaladja a gyepterület. Ebből 1270 hektár átnedvesedett, belvizes pedig 420 hektár. Az eső és a hólé foltokban pang a felszínen. Ha kienged a „föld fagya”, majd csak akkor tud leszivárogni a csapadék. Az ősszel elvetett növényekben egyelőre még nem tesz kárt a vízborítás, mert a hőmérséklet nem emelkedett olyan magasra, hogy a kikelt kultúrákban meginduljon a nedvkeringés. Így az ősziek, egy darabig, átvészelhetik az oxigénhiányos állapotot is. Sőt, a tavaszi időjárás, illetve a talajok tápanyag-ellátottsága még kedvezően befolyásolhatja a kultúrák fejlődését.

– A tavasszal vetésre váró terület megközelíti a 46 ezer hektárt – vette át a szót a kamara igazgatója. – Itt majdnem 3300 hektárnyi az átnedvesedett, a belvizesnek minősített pedig 390. A kötött, de átázott földeknek – még azt is mondhatjuk, hogy – használtak a fagyok, mivel morzsalékosabb lett, lesz a talaj.

Összességében azonban megállapítható, hogy megyénkben évtizedek óta nem volt ilyen hosszantartóan és ennyire átfagyva a talaj. Nem volt ritka, hogy mínusz húsz Celsius-fokot is mértek. A hó nélküli időszak – úgy tűnik – a repcében tette a legnagyobb kárt. Elképzelhető, hogy egyes körzetekben ezt az „olajos” növényt ki kell tárcsázni. Azokon az őszi búza táblákon, amelyeknél későn kerültek a szemek a magágyba, illetve gyengén kelt a gabona, a kifagyás veszélye is egyre fenyegetőbb.

Legolvasottabb

1
Kis híján két áldozata lett a tatai, halálos gyalogosgázolásnak – Friss infók
2
Halálos gázolás történt Tata legforgalmasabb zebrájánál – Helyszíni fotók
3
Súlyos baleset: akkora erővel csapódott be a kamion, hogy kirepült a buszból a sofőr
4
Halálos baleset Agostyán és Tardos között
5
Tatabányai kettős gyilkosság: beismerte szörnyű tettét a 15 éves fiú – Videó, fotó!
Felemelő sztori
125 éves a melltartó
terrorizmus / 6 órája
Egy harmadik férfit is elfogtak a londoni metrómerénylet kapcsán
A 25 éves férfit a walesi Newport városában vették őrizetbe.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szinger József a Cementgyár nyugdíjasa 86 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2017. szeptember 22-én, pénteken, 16 órakor lesz a vértestolnai temetőben római katolikus szertartás szerint. A gyászoló család
"Ha fejfád mellett ég a gyertya, Látjuk benne arcod, Oda föntről - messzeségből, Karod felénk nyújtod. Vigyázol ránk mos is, tudjuk, Ugyanúgy mint régen. Drága jó férj, s édesapa sosem feledünk Téged!" Fájó szívvel emlékezünk Pisla Ferenc halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Sümegh Imréné született Pente Irén 83 éves korában, hosszan tartó betegség után csendesen elhunyt. Temetése 2017. szeptember 22-én, pénteken, 15 órakor lesz a naszályi katolikus temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, a ravatalra koszorút, virágot helyeznek és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Dobos Árpád életének 90. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. szeptember 22-én, pénteken, 13 órakor lesz Tatán, a Környei úti temetőben, a családi sírnál. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek, és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
jutalom / 7 órája
Ahol megéri jól tanulni: kalandparkba vitték az eminens diákokat
P. P.
hétköznapi hős / 8 órája
16 ezer eurót talált a metrón egy diáklány, átadta a rendőrségnek 
vb-selejtező / 9 órája
A dánok egy félidőt hagytak női labdarúgóinknak
akár a szimfónia / 9 órája
Október elejétől új darabbal hódít a Thália Színház
egy mindenkiért / 9 órája
A jótékonykodó benzinkutas ismét akcióba lendült
kemma.hu
filléres praktikák / 10 órája
Ragyogni fog otthona ezektől a természetes tisztítószerektől