Kemma

2016.06.22. 07:37

Megyei Príma Díj 2016: Pötörke Néptáncegyüttes

Kategória:Népművészet és közművelődés

KEMMA

Az 1986 decemberében alakult Pötörke Táncegyüttes Túri György vezetésével az első évtizedben lerakott színvonalas szakmai alapokkal 1988-ban Arany II. fokozatú minősítésig jutott el. Utódai – Keltai Gábor művészeti vezető és Gyurkó Erzsébet néptáncpedagógus– méltó módon vitték tovább az együttest a megkezdett úton.

Tata városát és a magyar kultúrát színvonalasan képviselték megyei, országos és külföldi fellépéseken, így Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország, Szlovákia, Ausztria, Mongólia, Korzika, Lengyelország színpadain.


 
Jelenleg a Pötörke egyesületi keretben 150 táncossal működik,  5 korosztályi csoportban táncolhatnak a gyerekek, valamint a táncon kívül népi ének, citera, hegedű, duda, koboz és furulya oktatás is folyik.

Az utánpótlás gondozás kiteljesedése az évi 10 alkalommal megrendezett Aprók Tánca sorozat gyerekek, családok részére, mely Tata városának közkedvelt családi programja, valamint a Városi Folk-nap, melyet az idén már 20. alkalommal rendeznek meg.
Három éve vállalták a Tatai Patara Történelmi Fesztivál keretein belül a "Sarkantyú peng, szoknya lebben" - Nemzetközi Néptáncfesztivál szervezését, lebonyolítását, valamint Tűzugrás megrendezését a Kálvária dombon.

A nyári néptánctáborok szervezése fontos része munkájuknak, mert a gyerekeket olyan helyre utaztatják el, ahol élő hagyományőrzéssel találkozhatnak.

Kísérő zenekaruk a kezdetek óta (30 éve ) a Kincső Zenekar, és megalakulásuk óta, a moldvai zenét játszó Cserszömörcze Együttes.
 
Rendszeres fellépői a megyei felnőtt és gyermek néptáncfesztiváloknak, díjakat, nevet, elismertséget szerezve ezzel az együttesben folyó művészeti munkának, gyermekcsoportjaik rendszeresen arany minősítést érnek el a székesfehérvári Regionális Néptáncfesztiválon, szerepeltek már az országos Gyermek Néptánc Antológián, szólótáncosaik a Szarvasi Országos Szólótánc Fesztivál nyertesei voltak 2011-ben.  Tata városában a diákok számára létrehozott ’Városi művészeti díj’ átadásakor is minden évben jelen vannak csoportjaik, szólistáik.

E művészeti műhely tevékenységét a város vezetői Tata Városáért kitüntetéssel, a művészeti vezetőket - Gyurkó Erzsébetet és Keltai Gábort - pedig 2008-ban Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatával ismerték el.

" data-width="650" data-show-text="false">
" class="fb-xfbml-parse-ignore">">Megyei Príma Díj 2016 Pötörke NéptáncegyüttesPríma Közönségszavazás - Pötörke Néptáncegyüttes

Döntse el, ki legyen a legprímább! Minden like egy-egy szavazatot ér!

A 24 Óra és a kemma.hu olvasói, valamint a Forrás Rádió hallgatói is szavazhatnak a megye sport-, szellemi és kulturális életének kimagasló személyiségei közül arra a tízre, akiket a beérkezett ajánlások alapján a VOSZ megyei szervezetének kuratóriuma Megyei Príma Díjra jelölt. Hárman vehetik majd át az egymillió forintos díjjal járó Príma Díjat, egy jelölt pedig szavazatok alapján a félmillió forinttal járó Príma Közönségdíjat. A videót megosztani, voksolásra buzdítani online és offline csatornákon egyaránt megengedett!

További szavazási lehetõségek:

Kemma.hu: https://www.kemma.hu/verseny/363

VOSZ: https://voszkem.hu/

Hamarosan a Forrás Rádió weboldalán.

Szavazni 2016. szeptember 9-ig lehet.

Posted by Kemma.hu on Mittwoch, 22. Juni 2016

Online szavazási lehetőségek:

Kemma közönségszavazás (A linkre való kattintás önmagában nem jelent voksot, csak ha a felugró ablakban regisztrált felhasználóink a kis szavazótáblára kattintanak, majd beírják az ellenőrző kódot. Szavazni azután lehet, hogy bejelentkeztek)

">Lájkvadászat a kemma.hu facebook-oldalán

Hamarosan: Szavazás a Forrás Rádió weboldalán


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!