Kemma

2016.06.22. 07:40

Megyei Príma Díj 2016: Horsa István népzenész, prímás

Kategória: Népművészet és közművelődés

KEMMA

Harminc éve foglalkozom népzenével és ahogyan telnek az évek az érzés csak egyre fokozódik bennem: a századokon keresztül apáról-fiúra hagyományozódott autentikus magyar népzene semmihez sem fogható, páratlan csoda a világon. Kisgyerekként sikerült még ezt az ősi tudást megtapasztalnom és a muzsikálást első kézből, az öreg erdélyi mesterektől tanulnom, ahová óbudai tanáraim ( Lányi György és Ifj. Csoóri Sándor ) ösztönzésére jutottam el.

Az első erdélyi gyűjtőutat még számos nem ritkán kalandos utazás követte, melynek gyümölcseit, a rögzített hangfelvételeket a Zenetudományi Intézet rendelkezésére bocsátottuk. Az így elsajátított különleges zenélési stílust a 90-es években számos cd-n, tv és rádió felvételen mutattuk be zenekaraimmal és rangos népzenei fesztiválok állandó résztvevői voltunk.

Küldetésem, hogy a Komáromban alapított népzenei műhelyemben, az Ördöngös Népzenetanodában kortól és zenei előképzettségtől függetlenül ugyan úgy adjam át a muzsikálás fortélyait, ahogyan én is kaptam a hallás és megfigyelés általi átörökléssel. Sok éves tanítási munkám során arra jöttem rá, hogy a kisgyerekek olyan fokú ösztönösséggel és kreativitással rendelkeznek, hogy az évszázadon keresztül bevált módszerrel különösebb erőfeszítés nélkül tanulnak meg muzsikálni.

Ezért dolgoztam ki óvodások számára "Hangszersimogató a komáromi óvodákban" elnevezésű programomat a város támogatásával, amelyben a gyerekek nem csak megismerkednek a legfontosabb magyar népi hangszerekkel, de az előadás során együtt is muzsikálnak a tanárokkal.

Népzenegyűjtő munkám folytatásaként 2015-ben sikerült megjelentetni könyv formájában az erdélyi Hideg Anna személyi monográfiáját, 500 dalának DVD mellékletével, amely zenetudomány történeti mérföldkő lett. Nyaranta felvidéki és erdélyi népzenei táborokban tanítok, év közben pedig az Ördöngös Népzenetanoda mellett, Folk Suli elnevezésű programsorozatban adom át a hagyományos paraszti muzsikálás alapjait Felvidéken.

Értékmentő munkám elismerése képpen 2014-ben Komárom Város Kultúrájáért díjban részesültem, 2016-ban pedig a Halmos Béla vándor-díjat vehettem át a Zeneakadémián, amelynek megfelelően 1 éven keresztül használhatom a táncházmozgalom elindítójának, és első prímásának a mesterhegedűjét.   

" data-width="650" data-show-text="false">
" class="fb-xfbml-parse-ignore">">Megyei Príma Díj 2016 - Horsa István népzenész, prímásPríma Közönségszavazás - Ördöngös Népzenetanoda Horsa István

Döntse el, ki legyen a legprímább! Minden like egy-egy szavazatot ér!

A 24 Óra és a kemma.hu olvasói, valamint a Forrás Rádió hallgatói is szavazhatnak a megye sport-, szellemi és kulturális életének kimagasló személyiségei közül arra a tízre, akiket a beérkezett ajánlások alapján a VOSZ megyei szervezetének kuratóriuma Megyei Príma Díjra jelölt. Hárman vehetik majd át az egymillió forintos díjjal járó Príma Díjat, egy jelölt pedig szavazatok alapján a félmillió forinttal járó Príma Közönségdíjat. A videót megosztani, voksolásra buzdítani online és offline csatornákon egyaránt megengedett!

További szavazási lehetõségek:

Kemma.hu: https://www.kemma.hu/verseny/363

VOSZ: https://voszkem.hu/

Hamarosan a Forrás Rádió weboldalán.

Szavazni 2016. szeptember 9-ig lehet.

Posted by Kemma.hu on Mittwoch, 22. Juni 2016

Online szavazási lehetőségek:

Kemma közönségszavazás (A linkre való kattintás önmagában nem jelent voksot, csak ha a felugró ablakban regisztrált felhasználóink a kis szavazótáblára kattintanak, majd beírják az ellenőrző kódot. Szavazni azután lehet, hogy bejelentkeztek)

">Lájkvadászat a kemma.hu facebook-oldalán

Hamarosan: Szavazás a Forrás Rádió weboldalán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!