2012.10.29. 11:22
Amit a gesztenyéről tudni érdemes
Vitamindús kedvelt őszi csemege. Ez a gesztenye. De tudjuk-e, hogy milyen pozitív hatásai vannak a fogyasztásának?
A gesztenyét nemcsak táplálékként fogyasztják, hanem a népi gyógyászatban is felhasználják.
Néhol kenyérfélét is sütnek belőle, ezért a gesztenyét a szegények kenyerének is nevezik. A főtt és sült gesztenye kedvelt étel, főleg hideg, téli napokon. Felhasználható előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, pástétomok, pudingok, felfújtak, krémek és desszertek alapanyagaként. Egy XVI. századból származó francia recept szerint böjtös napokon is előszeretettel használták húspótlóként – tojás és sajt felhasználásával – vagdalt készítéséhez. Bizonyos ételekben akár a gabona és a burgonya is helyettesíthető vele.
A modern élelmiszeriparnak köszönhetően nem kell a héjával bíbelődnünk ahhoz, hogy szó szerint kikaparjuk a gesztenyénket. Hozzájuthatunk ugyanis hámozott, mélyhűtött vagy más módon tartósított, natúr vagy cukrozott formában is a boltok polcain. A cukrászdák slágeréből, a gesztenyemasszából is választhatunk ízlésünk és kilóink szerint cukrozottat vagy cukormenteset, tartósítószer-menteset, sőt, már „bio”-t is.
A szelídgesztenyéből készülő, méltán népszerű csemege a sült gesztenye. Elkészítése nem ördöngösség, a magokat a lapos végén késsel be kell vágni, majd vízbe kell áztatni, végül sütőbe kell helyezni. Addig süssük a gesztenyét, míg a héja szét nem nyílik. Végül hámozzuk meg, azaz a belső, barnás burkát is távolítsuk el.
Kapható gesztenyeméz is, kesernyés íze miatt sütéshez-főzéshez nem ajánlott. Fogyasztása inkább magában vagy ízesítőként javasolt. Színe a borostyán sárgától a sötétbarnáig terjed.
Mivel a gesztenye termését védő, tövises burok veszi körül, a szüzesség, a tisztaság, a kísértés feletti győzelem és az erény jelképe. Fája Kínában a Nyugatot, az őszt és, mivel télen is terem, a viszontagságokban is hű barátot jelenti.
A szelídgesztenye kedvező összetételű, 100 grammja 167 kcalt tartalmaz. A vitaminok és az ásványi anyagok közül említésre méltó a B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin-, valamint a kálium-, magnézium-, vas-, réz- és foszfortartalma.
Lehetőség szerint illesszük be étrendünkbe, változatossá és ízletessé tehetjük az étkezéseket.