felfüggesztett

2019.05.08. 11:53

Vádat emeltek a 81-esen a motorosnak maradandó károsodást okozó teherautós ellen

A Komáromi Járásbíróság dönt majd a teherautó sofőrje ügyében, aki két éve egy rosszul felmért manőver miatt súlyos balesetet okozott a 81-es főúton.

Kemma.hu

Forrás: police.hu

A Tatabányai Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétsége miatt emelt vádat azzal az elkövetővel szemben, aki 2017. május 30-án egy kanyarban pótkocsis teherautójával nem biztosított elsőbbséget egy motorosnak. Emiatt a motoros a pótkocsinak csapódott és súlyosan megsérült.

Az ügyészség a vádiratban a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását, a „C” kategóriás járművek vezetésétől meghatározott időre történő eltiltását, a felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta. Az elkövető cselekményét a Komáromi Járásbíróság bírálja el.

Ahogy dr. Reszl Ildikó a megyei főügyészség főügyésze a Kemma.hu-t tájékoztatta, a teherautós 2017. május 30-án kora este a 81-es főúton, Kisbér felől Győr irányába tartott, majd a 8221. számú bekötőútra kívánt kanyarodni Kerékteleki felé. A manőverhez 15-20 kilométer per órás sebességre lassított és megkezdte a kanyarodást. A balra kanyarodása során azonban nem győződött meg a manőver biztonságos befejezéséhez szükséges távolságról, ezért későn észlelte – egy, a sofőr előtt haladó járműszerelvény takaró hatása miatt – a Győr felől Kisbér irányába a főúton, 85-93 kilométer per órás sebességgel érkező motorost.

A teherautó sofőrje nem adta meg az elsőbbséget a motorosnak, hanem behaladt a menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sávba. A sofőr ugyan fékezett és próbálta visszakormányozni a teherautót, ennek ellenére a motor a bal oldali részével a forgalmi sáv jobb oldalától 1,2-1,5 méter távolságra érintőlegesen nekiütközött az éppen megálló tehergépkocsi bal első sarokrészének, miközben a sértett testének bal oldalával a tehergépkocsi karosszériájának ütődött.

A sértett a baleset során olyan súlyos testi sérüléseket szenvedett, hogy lépét műtéti úton kellett eltávolítani, továbbá a lábszár sebét műtéti úton félvastag bőr átültetésével fedték be. A léprepedés miatti műtéti beavatkozás, a kézközépcsont törés és a plasztikai műtéteket is igénylő roncsolt lábszár seb gyógytartama egyenként is nyolc napon túli, a tényleges gyógytartam 10-12 hét.

A bal oldali lábszár roncsolt sebe, a bőrátültetések miatti hegesedések maradandó esztétikai károsodást jelentenek, továbbá a lép hiánya is maradandó fogyatékosságként értékelendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!