bíróság

2019.06.26. 07:00

Elítélték a sofőrt, aki a testvérének adta ki magát, amikor elkapták a rendőrök

Jogsi és biztonsági öv nélkül, kölcsönautóval furikázott Tatabányán a férfi. A rendőröknek a testvére adatait adta meg ellenőrzéskor, hamis vád és közokirat-hamisítás bűntette miatt állt bíróság elé.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Tatabányai Járási Ügyészség közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegésre vonatkozó hamis vád vétsége, valamint közokirat-hamisítás bűntette miatt bíróság elé állította egy férfit, aki jogosítvány nélkül, egy kölcsönautóval közlekedett Tatabányán.

A gyorsított eljárásban lefolytatott tárgyaláson az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottat halmazati büntetésül végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje. A bíróság az ügyészség indítványától eltérve a vádlottat 300 óra közérdekű munka büntetésre, valamint 200 napi tétel pénzbüntetésre ítélte, az egy napi tétel összegét 1.800 forintban állapította meg. Az ítéletet a vádlott tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mert az ügyész a vádlott terhére, súlyosbításért, a végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre elítélés végett jelentett be fellebbezést.

Dr. Horváth Sándor a megyei főügyészség helyettes szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a férfi január 18-án kora délután közlekedett Tatabányán, a Sárberki lakótelepen. A vádlottal szemben rendőri intézkedésre került sor, melynek során személyazonosításra alkalmas okiratot nem adott át a rendőröknek. Az intézkedés során a vádlott a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt a jogsértés tényét elismerte, majd a féltestvére személyi adatait diktálta a járőröknek. A vádlott a közigazgatási bírság kiszabásáról rendelkező nyomtatványt a féltestvére nevében aláírta, ily módon közreműködött a valótlan adat közokiratba foglalásában, ennek alapján a féltestvérével szemben közigazgatási eljárás indult.

A rendőrkapitányságon a rendőr az aznapi intézkedések, így a vádlott testvére bírságolásával kapcsolatos iratok rögzítése során észlelte, hogy az adatokhoz más személy fényképe tartozik, mint akivel szemben intézkedett. A rendőr a vétlen személyt erről tájékoztatta, aki szerint féltestvére, a vádlott élt vissza a személyes adataival. A rendőrök január 19-én megjelentek a vádlott lakóhelyén, és felismerték, hogy a vádlottal szemben intézkedtek megelőző nap. A vádlott a felismerés hatására feltárta, hogy az intézkedés során féltestvére adatait adta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!