visszahozták

2018.10.29. 08:35

Tatabányán tartóztatták le a Görögországban elkapott szír embercsempészt

A csempészbanda tagjai szeretnek utazni: a szír férfi magyar társát a Kanári-szigetekről hozták haza, a szervezet egyiptomi fejét pedig Olaszországból.

Kemma.hu

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítványozta a Görögországban elfogott szír férfi letartóztatásának az elrendelését, a Tatabányai Járásbíróság pedig el is rendelte azt, mert úgy látták, hogy fennáll annak a veszélye, hogy szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást veszélyeztetné, illetve megszökne.

A bűnszervezet vezetőjével és társaival szemben a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség korábban már vádat emelt. Az egyik magyar segítőt a Kanári-szigetekről hozták haza, míg a banda egyiptomi vezetőjét Milánóban kapták el.

Dr. Reszl Ildikó főügyész elmondta: a most letartóztatott férfi egy 2015. júliusában létrehozott bűnszervezet tagjaként, annak vezetőjével együtt 2016. áprilisában megbízott egy harmadik személyt azzal, hogy 2016. április 17-én a késő esti órákban egy felvezető gépjárművet vezetve biztosítsa annak a három gépjárműnek a haladását, amelyek összesen 18, az ország területén illegálisan tartózkodó migránst szállítottak azzal, hogy őket Magyarország területéről Németországba juttassák. A rendőrjárőrök aznap, éjfél körül az M1-es Győr felé vezető oldalán, a 99-es kilométerszelvénynél ellenőrizték az egyik, migránsokat szállító gépjárművet, amelynek vezetője a helyszínről elmenekült.

A most elfogott férfi azzal is segítette a migránsok szállítását, hogy az egyik szállító gépjárművet megtankolta, a migránsokat szállító gépjárművek sofőrjeinek mobiltelefonokat adott át, hogy a szállítás során egymással és a felvezető gépjármű sofőrjével kapcsolatot tartsanak.

A szír állampolgárságú férfi ismeretlen helyen tartózkodott, ezért vele szemben az ügyészség indítványára a nyomozási bíró nemzetközi és európai elfogatóparancsot bocsátott ki, ennek eredményeképpen őt a görög hatóságok Görögországban, Patisia területén 2018. június 12. napján elfogták, majd a magyar hatóságoknak október 16-án átadták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!