veszély

2019.01.18. 12:24

Újból életeket mentett a szén-monoxid érzékelő: Komáromban és Tatán riasztották a katasztrófavédőket

Két esetben is riasztották a megyei katasztrófavédőket a héten szén-monoxid érzékelő jelzése miatt.

Kemma.hu/katasztrofavedelem

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint csütörtök este egy hazaérkező családot a szénmonoxid érzékelő figyelmeztető hangja várta Komáromban.

A családfő a kisgyerekeket és feleségét hátrahagyva belépett otthonukba és felmérve a helyzetet azonnal kinyitotta az ablakot, elzárta a gázkazánt és jelezte a bajt a segélyhívó központnak.

A tűzoltók kiérkezéséig a házon kívül várakoztak. A komáromi tűzoltók műszeres méréssel nem azonosították a mérgező gázt, ezért az események rekonstruálásával derítették ki a jelzés okát.

Légzőkészülékben újraindították a kazánt, becsukták az ablakokat és mérték a gázkoncentrációt. Az eredmény azonnal mérhető volt. Az előszobai fali gázkazán működése során rohamosan emelkedett a szén-monoxid szint betöltve a család otthonát a mérgező gázzal.

A helyszínen lévő tűzoltók kikapcsolták a hibás készüléket, majd újból kiszellőztettek. Ennek eredményeként helyreállt a levegő minősége és a lakás biztonságosan lakhatóvá vált, viszont a fűtést ki kellett kapcsolni. A kazán javításáig rokonokhoz költözött a család. Az eset során senki nem sérült meg.

Szintén egy szénmonoxid érzékelő riasztása miatt érkezett a segélyhívás csütörtök este Tatára, ahol egy kétszintes lakásban az érzékelő időben jelzett.

A lakásban két darab szénmonoxid érzékelő is volt, ebből az egyik bejelzett. A lakásban egyedül élő egy fő a tűzoltók kiérkezése előtt elhagyta a lakást, akin a mérgezés tünetei nem voltak észlelhetőek, de a mentők megfigyelésre kórházba szállították.

A tatabányai hivatásos tűzoltók méréseket végeztek a lakásban, ahol percek alatt mérhető volt a nagymértékű szén-monoxid jelenléte. Az átvizsgálás során egyértelműen megállapítani nem lehetett, hogy az érzékelőt a fürdőszobában használt gáz bojler, vagy a fatüzelésű kandalló aktiválta. A gázszolgáltató szakembere a bojler használatát letiltotta, a gáz főcsapját leplombálta.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a szén-monoxid érzékelő egy várgesztesi családnál is életeket mentett meg november végén.

A szén-monoxid (CO) a tökéletlen égéskor keletkező melléktermék. Színtelen, szagtalan, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni. A szén-monoxid-mérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban szervezetünk nem minden esetben képes a megfelelő reakcióra, márpedig a szén-monoxid jelenlétének késői felismerése könnyen tragédiához vezethet.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában