vadbalesetek

2019.08.06. 14:38

Több száz vadat ütünk el évente, és most főleg nagy erre az esély

Már két hete tart az őzek párzási időszaka, és még újabb két hasonló hét várható. Nekik öröm, az autósoknak veszély, hiszen csúnya baleseteket okozhatnak.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Tévében, rádióban, újságokban és az interneten is fokozott figyelmet kért az autósoktól az utóbbi napokban az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Magyar Autóklub. Ilyenkor az őzek nappal is aktívabbak és figyelmetlenebbek. A hazánkban évente elütött mintegy 4500 őz nagy része ez alatt az egy hónap alatt lesz baleset áldozata. Az első és legfontosabb a megelőzés.

Nem véletlenül teszik ki sok helyre a figyelmeztető táblákat: ha ilyeneket látunk, lassítsunk, pillantsunk többször is a szántóföld vagy az erdő felé. A rendőrség jó tanácsai között szerepel, hogy ne villogjunk a reflektorral, mert a vad ilyenkor a fény felé fordul és megdermed.

Lehet, meglepő, de a dudálás segíthet, megijesztheti az állatot, aminek eredményeképp elugorhat az útról. Hasznos eszköz lehet a vadriasztó síp is, amit az autóra lehet kívülről rögzíteni és a menetszél működteti. Ha pedig mégis megtörténik a baj, féktávon belül elénk toppan egy vad, erősen fékezni, ugyanakkor dudálni is tanácsos.

Ha ütközünk, hívjuk a rendőrséget a 112-es számon, hiszen közúti balesetről van szó. Az állati tetemet nem szabad bepakolni a csomagtartóba és elvinni, mert az lopásnak számít. A rend őrei haladéktalanul tájékoztatják az érintett erdőgazdaságot illetve vadászatra jogosultat.

A vad alapvetően az állam tulajdona, de ebben a helyzetben már a különböző vadászterületeket üzemeltető társaságoké, így ők gondoskodnak majd az elszállításáról. Tegyük hozzá, a szakemberek véleménye szerint a vadbaleseteknek csak kisebb része elkerülhetetlen, többségük megfelelően megválasztott sebesség mellett elkerülhető lett volna.

Segíthetnek a fényszóró prizmák

– Az erdőgazdaság, illetve a különböző vadászatra jogosultak rendelkeznek olyan kapcsolattartó személlyel, nevezetesen hivatásos vadásszal, akit egy vad elütése esetén a rendőrség értesít – mondta el érdeklődésünkre Limp Tibor, a Vértesi Erdő Zrt. erdészeti igazgatója. – Rögtön megyünk a helyszínre és az állatot elszállítjuk.

Hogy mennyi volt az elütések száma? A szakember szerint azért nehéz a kérdés, mert egyrészt sokan elhajtanak egy-egy ilyen eset után, a vad pedig még akár néhány száz métert is megtehet sebesülten. Mindenesetre legalább 20 eset előfordult már az idei nyáron a Vértesi Erdő kezelésében lévő területeken.

Fontos tudnivaló, hogy nem csak erdőkről van szó, hanem a szántóföldekről is, ahol az év több szakaszában jól érzik magukat az őzek. A mezőgazdasági kultúra évről évre változik, ezért nehéz meghatározni, pontosan hová kellenek táblák.

– A megelőzést mi is rendkívül fontosnak tartjuk – tette hozzá Limp Tibor. – Ennek érdekében évek óta fényszóró prizmákat helyezünk ki az utak mellé. Ezek megtörik a fényt, így a fényszórót látva kisebb lesz a vad ijedsége. Most Tatabánya–Nagyegyháza–Bicske térségében helyeztünk ki ilyeneket, tervezzük a folytatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában