gyakorlat

2019.11.25. 17:30

Az önkéntes mentőcsoportok bebizonyították, hogy legények a gáton

Nemzeti minősítő rendszer keretében tartott újraminősítő gyakorlatot a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken Ácson, szombaton Kisbéren.

Kemma.hu

Forrás: Katasztrófavédelem

Fotó: Sikrai Attila tű. alez.

A gyakorlatokon a Brigetio, valamintés a Kincsem Járási Mentőcsoport, mellettük pedig a Komáromi és az Ácsi Települési Mentőcsoportok tagjai adtak számot tudásukról. A gyakorlaton részt vettek a Tatabányai Katasztrófavédelmi Kirendeltség és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai is.

Ahogy a katasztrófavédelemtől megtudtuk, mindkét reggel az ideiglenes műveleti bázis felállításával kezdődött a nap, majd rövid eligazítást tartottak. A két, járási mentőcsoport vízkár-elhárítási feladatokat gyakorolt az újraminősítésen. A feltételezés szerint a napok óta tartó esőzés következtében a Brigetio mentőcsoport tagjainak a Concó-patak áradása miatt kellett számot adni tudásukról (például nyúlgát építése bordás megtámasztással, buzgár megfogása).

A mentőcsoport értékteremtő jelleggel kitisztította a Concó-patakon található műtárgyat valamint a Malom-tó partján lévő fasorból három kiszáradt és a közlekedést veszélyeztető fát vágtak ki. A Komáromi és Ácsi Települési Mentőcsoportok a Brigetio Járási Mentőcsoporttal együtt hajtották végre a feladataikat, gyakorolták egy esetleges éles helyzet előállása esetén az összehangolt, hatékony együttműködést.

A Kincsem járási mentőcsoport a Kisbéri-ér megáradása folytán gyakorolta a vízkár-elhárítási feladatokat. A gyakorlat végén mindegyik mentőcsoport visszatért a műveleti bázisra. A járási mentőcsoportok minősítését Kelkó Balázs tűzoltó ezredes igazgatóhelyettes, a minősítő bizottság vezetője értékelte. A mentőcsoportok a nemzeti minősítést adó rendszerbeállító gyakorlaton megfelelt minősítést szereztek, így növelve a járások lakosságának élet- és vagyonbiztonságát, tudtuk meg a katasztrófavédelemtől.

A közös gyakorlatokra egyrészt azért van szükség, hogy a hivatásos és önkéntes, tűzoltó és polgári védelmi erőknek lehetőséget adjanak felkészülni a valós helyzetekre, másrészt hogy lehetőséget biztosítson a szakmai ismeretek növelésére, a hatékony együttműködés kialakítására.

A közelmúltban Kecskéden is vizes gyakorlatot tartottak. Itt a tervezettnél rövidebb idő alatt végeztek a Vértesi Járási és a Galla Járási Mentőcsoport tagjai a hétvégi bevetési gyakorlatukon, ami jól mutatta szakmai felkészültségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!