kisbér

2018.06.09. 16:00

Mercedes helyett Rába-Renaulttal oltanak

Percenként 2500 liternyi folyadékot tudnak továbbítani, hogy mihamarabb eloltsák a tüzet.

P. P.

Ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadták azt a Rába R-16 Aquadux-X 4000 típusú gépjármű fecskendőt Kisbér tűzoltóinak, amit már több hete használnak. Ráadásul nem csak gyakorlásra, hanem több éles helyzetben is oltottak vele.

Mivel az autó hivatalos elnevezése túl hosszú, a szakemberek rövidítve csak Rába-Renaultnak hívják. Magyarázata az, hogy alváza Rába, felépítménye pedig Renault. Ezekből április elején hatot osztott szét a katasztrófavédelem országos parancsnoksága, s az egyiket a kisbériek kapták.

Muzslai László századostól, a Kisbéri Katasztófavédelmi Őrs parancsnokától azt is megtudtuk, hogy ennek a kocsinak négyezer literes víztartálya mellett van egy négyszáz literes habtartálya is. Az NH-25 típusú, nagyteljesítményű szivattyúval percenként 2500 liternyi folyadékot tudnak a lángok felé irányítani, hogy mihamarabb eloltsák a tüzet.

Bár az ünnepségen egyértelműen az új gépjármű volt a főszereplő, azért azt is le kell írni, hogy a korábban használt Mercedes Rosenbauer típusú tűzoltóautót nem selejtezték le, csupán tartalékba helyezték. Szerencsére eddig nem volt szükség arra, hogy a régivel és az újjal egyszerre vonuljanak, de a modernebb felszereltségű kocsi hamar átesett a tűzkeresztségen. Tény, hogy ez a fejlesztés jelentős mértékben hozzájárul a város és környéke biztonságához, melynek anyagi fedezetét a kormány biztosította.

Az összefogás és az együttműködés szempontjából is nagy jelentősége van ennek, amiről a körzet országgyűlési képviselője, Czunyiné dr. Bertalan Judit, és a város polgármestere, Sinkovicz Zoltán egyaránt szólt.

Őket és szakmai elöljáróikat az itt szolgálatot teljesítő 19 tűzoltó is figyelemmel hallgatta, akik 2013 augusztusa óta tartoznak a magyar állam által működtetett megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz. Előtte ugyanis az önkormányzat tartotta fenn a tűzoltóságot.

Végül, de nem utolsó sorban szólni kell arról, hogy az ünnepség legkiemelkedőbb pillanata az volt, amikor Kelkó Balázs alezredes, a megyei szervezet helyettes vezetője átadta az új tűzoltóautót Muzslai László őrsparancsnoknak.

Címkék#kisbér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!