illegális

2019.02.22. 09:23

Összefognak a rendőrök és a vadászok az orvvadászat ellen

Az orvvadászat visszaszorítása, valamint az elkövetőkkel szembeni hatékony fellépés volt az értekezlet témája.

Kemma.hu/police.hu

Milus Gábor és

Forrás: police.hu

Tatán tartották február 20-án az orvvadászat elleni konferencia, melyet a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Magyar Vadászkamara Komárom-Esztergom Megyei területi szervezete együtt tartottak.

Milus Gábor rendőr ezredes és Szalay Árpád, a vadászkamara megyei elnöke (Fotó: police.hu)

Az értekezletet Milus Gábor rendőr ezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány- helyettese és Szalay Árpád, a vadászkamara megyei elnöke nyitották meg. Kiss Balázs alelnök tartott előadást a rendőrök részére a vadászat rendjéről és az alkalmazott okmányokról. A vezetők értékelték a főkapitányság és a vadászkamara közötti együttműködést is.

Kiss Balázs, a megyei vadászkamara alelnöke tartott előadást (Fotó: police.hu)

Kötött szabályok vonatkoznak a szabályos vadászatra

Az orvvadászat lopásnak minősül. Az orvvadászat „ismérvei” a következők:

  • A vadászat nem a vadászati idényben, azaz tilalmi időben történik (pl. vemhes állatra való vadászat). A tilalmi idő az első vadászati jogszabályokban általában a szaporodási időszakra terjedt ki, ez a későbbiekben számos más vadvédelmi intézkedéssel is bővült.
  • Az orvvadásznak általában nincs fegyverhasználati engedélye.
  • Az orvvadásznak többnyire nincs vadászvizsgája.
  • Az orvvadásznak rendszerint nincs vadászati engedélye vagy vadászjegye.
  • Az orvvadász gyakran értékesítik az illegálisan az elejtett vad húsát vagy más részeit (bőr, szőrme, agancs, szarv, belső szervek).
  • A vadászat nem a törvény által engedélyezett napszakban, pl. éjszaka és lámpával történik.
  • Az orvvadászok gyakran használnak tiltott vadászati eszközöket (lábfogó csapdák, hurkok) vagy nem engedélyezett fegyvereket (nyilvántartásba nem vett, vagy az adott vadászati módhoz; vadfajhoz nem megfelelő).
  • Az orvvadászathoz gyakran használnak tiltott módszereket és eszközöket (lépezés, hálózás, éjjellátó készülékek, mozgó járműről való vadászat).
  • Az orvvadászat tiltott területen is folyhat (pl. védett területen egyébként vadászható faj elejtése).
  • Az orvvadász az adott területen nem jogosult vadászni (nem az ő vadászterülete).
  • A védett fajok vadászata szintén orvvadászatnak minősül.
  • Akár három évet is kaphat az orvvadász

    A Büntető törvénykönyv szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki

    a) vadászterületen vadászatra való jogosultság nélkül, illetve idegen vadászterületen vadászként engedély nélkül vad elejtésére vagy elfogására irányuló tevékenységet végez,

    b) külön jogszabályban meghatározott, a vadfaj valamennyi egyedére kiterjedő vadászati tilalmi idő hatálya alá eső vadfaj egyedét ejti vagy fogja el,

    c) külön jogszabályban meghatározott tiltott vadászati eszközzel, tiltott vadászati módon vagy kíméleti területen vad, illetve fokozottan védett vagy védett gerinces állat elejtésére vagy elfogására irányuló tevékenységet végez.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!