megfogta a kaller

2019.05.17. 10:32

Hamis utazási utalványt készített magának az ózdi nő, de Tatabányán lebukott

Kitalált gazdálkodó szervezet pecsétjével próbált hamis utazási utalványt készíteni magának egy ózdi nő. Lebukott, a bíróság próbára bocsátotta.

Kemma.hu

A Tatabányai Járási Ügyészség bíróság elé állította egy ózdi nőt, aki hamis utazási utalványt készített és használt utazásaihoz. A vád szerint a nő 3 rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségét, valamint 3 rendbeli hamis magánokirat felhasználása vétségét követte el.

A tárgyaláson az ügyészség indítványozta, hogy a bűncselekmény elkövetését beismerő, büntetlen, 60 éves vádlottat a bíróság bocsássa próbára. A Tatabányai Járásbíróság az ügyészség indítványának helyt adott, a vádlottat 1 év 6 hónap időtartamra próbára bocsátotta.

Dr. Horváth Sándor, a megyei főügyészség helyettes szóvivője elmondta: a nő február környékén, pontosabban meg nem határozható időpontban utazási kedvezmény igénybevételére jogosító utazási utalványt készített magának. Kitalált egy gazdálkodó szervezetet, melynek „Életelixír Ózdi Polgári Társulás” nevet adta, ehhez bélyegzőt is készíttetett, melyen fiktív adatok vannak. A nő az internetről letöltött egy utazási utalvány nyomtatványt és a bélyegző segítségével készített egy hamis utazási utalványt, saját magát kedvezmény igénybevételére jogosultnak és a nem létező „Életelixír Ózdi Polgári Társulás” munkavállalójaként tüntette fel.

Az utazási utalvánnyal áprilisban 50%-os kedvezménnyel autóbuszjáratokon menetjegyeket vásárolt, ezek során a hamis utazási utalványt a buszvezetőknek felmutatta, akik az utalványra feljegyezték az utazás napját. A vádlott április 10-én, április 11-én és május 1-én a hamis utazási utalvánnyal 50 %-os kedvezményt tartalmazó menetjegyeket vásárolt három vasúttársaságnál is. A legutóbbi utazása során két alkalommal is felmutatta a jegyellenőröknek a hamis utazási utalványt annak érdekében, hogy az utazási kedvezmény igénybevételére vonatkozó jogosultságát igazolja.

A legutolsó ellenőrzésnél Tatabánya területén a jegyellenőr észlelte az utazási igazolvány hamis voltát, ezért értesítette a rendőrséget. Ezen útvonalon a teljesárú menetjegy 7.990 forint, így a vádlott az 50 % kedvezmény jogosulatlan igénybevételével az egyik vasúttársaságnak 7.990 forint kárt, egy másik vasúttársaságnak 3.995 forint kárt okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!