vádemelés

2019.04.10. 07:59

Öt évre kiutasíthatják az albán férfit, aki embercsempésznek segített

A Tatai Járási Ügyészség a több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy albán állampolgárral szemben, akit 2018 decemberében külföldön fogtak el, majd a szerb hatóságok a magyar hatóságoknak 2019. januárjában napján adták át.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Az albán férfi a kocsiját adta át, hogy azzal segítsék egy embercsempész haladását Nyugat-Európa felé. A előfutó gépjárművet rendelkezésre bocsátó vádlottat az ügyészség indítványára a bíróság január 18. napján letartóztatásba helyezte, mert megalapozottan feltehető volt, hogy a terhelt jelenléte az eljárási cselekményeknél másképp nem biztosítható, megszökne, elrejtőzne. Az új büntetőeljárási törvény alapján az ügyészség a vádiratban indítvány tehet a büntetés vagy intézkedés mértékére vagy tartamára is arra az esetre, ha a terhelt az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri.

A vádiratban az ügyészség a letartóztatás fenntartására, valamint arra tett indítványt, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy őt a Tatai Járásbíróság végrehajtásában 5 évre felfüggesztett 1 év 6 hónap tartamú börtönbüntetésre, valamint 5 év, Magyarország területéről történő kiutasításra ítélje.

Dr. Reszl Ildikó főügyész a Kemma.hu-nak elmondta: a vádirati tényállás szerint a vádlott személygépkocsiját 2016. április 27-én átadta egy, a nyomozás során ismeretlenül maradt személynek abból a célból, hogy ezzel a kocsival előfutó járműként haladjon egy harmadik személy által vezetett autó előtt az M1-es autópályán Ausztria irányába, amelybe a sofőr két afgán, és nyolc pakisztáni állampolgárt vett fel abból a célból, hogy őket meg nem engedett módon Nyugat-Európa irányába szállítsa.

A vádlott által biztosított felvezető autóban ülő ismeretlen személy telefonon utasításokat is adott a migránsokat szállító sofőrnek, hogy miként, merre haladjon, így biztosítva részére a biztonságos haladást és az úticél elérését. A migránsokat szállító autót 2016. április 27-én 22 óra 30 perckor rendőri ellenőrzés alá kívánták vonni az M1-es autópálya jobb oldalának 64 km szelvényénél, Tata magasságában, azonban miután a sofőr a járművel az autópálya szélén megállt, a járműből kiugrott és elszaladt.

A migránsokat szállító sofőrrel szemben elfogását követően a Tatai Járási Ügyészség vádirata alapján eljárva a Tatai Járásbíróság a 2018. április 17. napján jogerős ítéletet hozott, amelyben 2 év börtönbüntetésre és 5 év kiutasításra ítélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!