letartóztatás

2018.09.17. 08:20

A Kanári-szigetek után Olaszországból került elő embercsempész

Az egyiptomi férfinek magyar és iraki bűntársa is volt. Az egyiptomi embercsempész egyszer már megszökött Magyarországról.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A július 16-tól bűnügyi őrizetben, majd július 19-től letartóztatásban lévő elkövető egy 2015. júliusában létrehozott bűnszervezet tagjaként, annak vezetőjével együtt 2016 áprilisában megbízott egy harmadik személyt azzal, hogy 1000 euró anyagi ellenszolgáltatásért 2016. április 15. napján Győrből 10 olyan migránst szállítson Ausztriába, akikről tudta, hogy Magyarország államhatárát illegálisan lépték át. A férfi gépjárművet is biztosított a megbízott személynek, aki a 10 embert az M1 autópályán akarta nyugatra juttatni, de a rendőrök megállították őket.

Az egyiptomi férfi Magyarországot elhagyta, ismeretlen helyre távozott, ezért vele szemben a bíróság – az ügyészség indítványára – nemzetközi és európai elfogatóparancsot bocsátott ki, ennek eredményeképpen őt az olasz hatóságok Milánóban fogták el, majd a magyar hatóságoknak kiadták.

A Tatabányai Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adva elrendelte az elkövető letartóztatását, mert megállapította, hogy fenn áll annak a veszélye, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóság elől megszökne.

Az ügyészség az elkövető letartóztatását követően már 2018. augusztus 21. napján megírta a vádiratot, amelynek – az elkövető által értett nyelvre történő – fordítását követően vált lehetővé az, hogy azt a Tatabányai Törvényszékre továbbítsa. A vádiratban az ügyészség a letartóztatás fenntartására tett indítványt.

A bűnszervezet vezetőjével és társaival szemben a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség korábban már vádat emelt,

A hatályos büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, ezért a vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy őt a bíróság 5 év végrehajtandó szabadságvesztésre ítélje, tudtuk meg Dr. Reszl Ildikó főügyésztől, aki hozzátette: az ügyben a Tatabányai Törvényszék fog ítéletet hozni.

Az egyiptomi férfi egyik társát, egy magyar férfit a Kanári-szigeteken fogták el még 2018 februárjában. A magyar embercsempészt a Guardia Civil munkatársai Tenerifén fogták el a férfit, akit kiadatási őrizetbe helyeztek. A férfit február 6-án vették át a KR NNI munkatársai a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Akkor arról számolt be a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, hogy a bűnszervezet iraki vezetője megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy szervezőként 2016 márciusa és májusa között legalább 22 alkalommal nyújtott segítséget ahhoz, hogy a magyar befogadó állomásokon elhelyezett illegális migránsokat magyar taxisok egy budapesti hotelbe, majd onnan főként marokkói, egyiptomi és iraki származású sofőrök Ausztrián és Szlovákián keresztül Nyugat-Európába szállítsák.

Az embercsempészet révén az iraki férfi 6 millió 82 ezer 773 forinttal, a II. rendű vádlott 2 millió 288 ezer 163 forinttal, a III. rendű vádlott egymillió 86 ezer 475 forinttal, a IV. rendű vádlott 868860 forinttal, az V. rendű vádlott 218 ezer 259 forinttal, a VI. rendű vádlott 233 ezer 868 forinttal gazdagodott.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=35&v=4hU46Oq9oSg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!