javítóintézet

2020.05.29. 15:10

Elítélte a bíróság a lányt, aki megkéselte társát az esztergomi gyermekotthonban

Jogerősen két év javítóintézetbe küldte a bíróság a lányt, aki tavaly decemberben hátba szúrta iskolatársát.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Az ügyészség indítványának megfelelően hozott ítéletet a bíróság a letartóztatásban levő a fiatalkorú késelő lány ellen. Az elkövető a bűncselekményt felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, abban az esetben a törvényszék két évi időtartamra rendelje el a javítóintézeti nevelését. Az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság tartsa fenn a vádlott letartóztatását, figyelemmel arra, hogy vele szemben továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye.

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint a törvényszéken május 29-én megtartott előkészítő ülésen a 14 éves vádlott a terhére rótt bűncselekményt beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság 2 évre elrendelte javítóintézeti nevelését. Az ítélet jogerős.

A lány ikertestvérével és nővérével rossz családi körülmények között élt, végül pedig 2019 áprilisában az esztergomi gyermekotthonba került. A lány magatartása problémás volt, rendszeresen konfliktusba került társaival és nevelőivel is. 2019. december 29-én késő délután a nevelőotthonban a lányok és a nevelők vacsorához készülődtek, az egyik kiskorú lány az általa használt 11,3 centiméter pengehosszúságú kést átadta a nevelőnek, aki azt letette a konyhapultra.

A vádlott ekkor a pulthoz lépett, felkapta a kést és egy alkalommal közepes erővel hátba szúrta kiskorú iskolatársát, akinek 4 hét alatt gyógyuló sérülése keletkezett, életét a szakszerű orvosi ellátás mentette meg. A vádlott szándéka nem irányult a sértett életének kioltására, az elkövetésben az motiválta, hogy átkerüljön egy másik intézetbe, az ikertestvére közvetlen közelébe. A vádlott a cselekmény elkövetésekor rendelkezett a következmények felismeréséhez szükséges belátással.

Dr. Borbély Veronika, a megyeri főügyészség helyettes szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a vádlott nem kóros elmeállapotú és a bűncselekmény elkövetésekor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással, így az általa elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt büntethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!