fűtés

2019.03.26. 14:21

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő Esztergomban

Esztergomban egy családi házban került a levegőbe szén-monoxid a fűtési rendszer meghibásodása miatt.

Kemma.hu/katasztrofavedelem

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Andrey_Popov

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint hétfőn este Esztergom egyik családi házában szólalt meg a szén-monoxid érzékelő. A lakók kiszellőztették az épületet és elhagyták a házat.

A kiérkező esztergomi hivatásos tűzoltók nem érzékelték a mérgező gáz jelenlétét a szellőztetést követően, viszont a hibás eszköz felismerése érdekében rekonstruálták a jelzés előtti állapotot.

A vizsgálat során újraindították a vegyes tüzelésű kazánt, majd légzőkészülékben műszeres méréssel azonosították a mérgező gázt, amely ismét megjelent a lakásban. Megállapították, hogy a kémény hibája okozta a bajt.

A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat tagjai az érzékelőben tárolt adatok kinyerésével megvizsgálták és megállapították, hogy kisebb mértékben már előzetesen is került a levegőbe szén-monoxid, de annak értéke még nem volt veszélyes.

Tehát a berendezés pontos jelzést adott. A családi ház lakói rosszullét nélkül vészelték át az esetet. A későbbiekben gondoskodniuk kell a fűtési rendszer hibáinak kijavításáról, addig nem használhatják berendezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!