hadgyakorlat

2019.02.14. 17:48

Ekkora vasakat is ritkán látni Tatán: nemzetközi műveletre készül a lövészdandár

Mintegy háromszáz katona sorakozott fel a tatai pályaudvar egyik szegletében. Csütörtökön ugyanis vasúti módszertani foglalkozást tartottak a dandár tagjainak. A honvédek közül sokan először láttak ilyen eseményt, illetve vettek részt ilyen jellegű felkészülésen.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A vasúti rámpák előtt egy ágyútarack behemót csöve meredt az ég felé. A „hóna alatt” egy másik monstrum, a VT 72-es harckocsi pihent. Mellettük a BTR-80 K páncélozott szállító harcjármű vesztegelt egy lánctalpas kétéltű társaságában. Ezek a hatalmas vasak mind-mind arra vártak, hogy az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái vasúti szerelvényekre rakják „őket”, gyakorlatozásképpen.

A feladat lényege volt, hogy a tatai helyőrség állománya felkészüljön a közelgő NATO hadgyakorlatra, a Dynamic Front 2019 elnevezésűre. A nemzetközi műveletnek Németország ad majd otthont, és erre a közös gyakorlatra vasúton szállítják majd ki a harceszközöket. Érdekesség, hogy a tatai tüzérek 18 éve nem jártak már külföldi katonai „kiküldetésben”.

 

További részleteket a 24 Óra február 15-i számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!