hétköznapi hős

2019.09.08. 07:13

Egy percig sem habozott: újraélesztette a férfit az esztergomi polgárőr

A férfi rosszul lett az esztergomi busz-végállomáson. Egy járókelő értesítette a mentőket, és egy alkalmazáson keresztül három másik személy is a segítségére sietett.

Feleki Marietta

A polgárőr mutatja, hol történt az eset

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Egy alkalmazás, a SzívCity mentette meg az életét annak az idős férfinek, aki szeptember 6-án az esztergomi busz-végállomáson lett rosszul és megállt a szíve. A férfihez egy járókelő ment oda, majd felhívta a 112-es segélyhívót. A SzívCity alkalmazás pedig azonnal riasztotta a férfi közelében tartózkodó, elsősegélynyújtó ismeretekkel rendelkezőket. A helyszínre körülbelül egy percen belül a fiatal esztergomi polgárőr, Válent Tamás sietett, nem sokkal később pedig két szabadnapos mentődolgozó, akik szintén kaptak értesítést az alkalmazáson keresztül. Az esztergomi mentők is perceken belül a helyszínre érkeztek.

– Éppen a buszvégállomás közelében jártam, amikor megérkezett az értesítés, hogy a közelben baj van. Én értem elsőként a helyszínre, így azonnal megkezdtem a férfi újraélesztését mellkas-kompresszióval.

Életet menthet a SzívCity

A telefonos applikációra bárki regisztrálhat, aki rendelkezik elsősegélynyújtó vizsgával vagy képesnek érzi magát, hogy bajban segítsen.

Amikor valaki közterületen rosszul lesz, összeesik, és valaki felhívja emiatt a 112-es segélyhívót, a központi mentésirányító a bejelentés alapján a helyszínre küld egy mentőt. Egyidejűleg pedig riasztja a SzívCity-t is, mely a rosszul levő közelében tartózkodó önkénteseknek küld jelzést. Az önkéntes a helyszínre tud sietni, és megkezdheti az újraélesztést, akár már a mentők kiérkezése előtt.

Fontos tudni, hogy aki nem rendelkezik elsősegélynyújtó vizsgával, az csak az Országos Mentőszolgálat mentésirányítójának telefonos segítségével kezdheti meg az újraélesztést!

Újraélesztési alapismeretekre azonban könnyedén szert tehet bárki a települések mentőállomásainak Hősképzésén, minden hónap utolsó hétfőjén.

Mint Tamás elárulja, a helyszínre tartva nagyon izgult. De amikor odaért, szinte az adrenalin hajtotta és azonnal cselekedett.

– Amikor megérkeztem, egy idős férfit láttam a földön fekve, teljesen elkékült. A földön fekvő férfi körül többen is döbbenten álltak. De amikor leparkoltam a szolgálati autóval, mindenki elsietett, kivéve a hölgyet, aki értesítette a mentőket. Én is odaszaladtam, majd miután ellenőriztem, hogy nincs légzése és pulzusa, megkezdtem az újraélesztést. Nem haboztam egy percet sem.

A polgárőr mutatja, hol történt az eset (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

A fiatal polgárőr körülbelül négy percig folytatta a férfi újraélesztését. Mivel elfáradt, egy ott tartózkodó hölgy vette át 40 másodpercig. Ez után a kiérkező mentősök emelt szinten átvették a férfi újraélesztését. Gellér Éva, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a férfi újraélesztése sikerült, az esetkocsi a beteget a csapatmunkának is köszönhetően stabil állapotban kórházba szállította.

Válent Tamás egyébként fiatal kora ellenére „öreg róka”: a 20 éves fiatalember már hat éve tevékenykedik polgárőrként, és négy éve van elsősegélynyújtó vizsgája. Tamás szerint ha valaki találkozik ilyen helyzettel, a legfontosabb a félelem leküzdése.

– Nem kell félni odamenni ahhoz, aki rosszul van. Sokan tartanak attól, aki a földön fekszik. „Biztos csak részeg”. De lehet, hogy egy alkoholos leheletű embernek a cukorszintje esett le, és csak attól acetonos a lehelete. Akkor viszont életmentő a segítség, hiszen a diabéteszes kóma akár halálos is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában