hajótragédia

2019.06.09. 20:11

Már csak egy elakadt heveder választja el a Clark Ádámot attól, hogy kihúzza a Hableányt

A Hableány mentésének legrizikósabb pontjánál tartanak a munkálatok a Margit hídnál. Három hevedert sikeresen befűztek, egy azonban elakadt.

F. M./MTI

Budapest, 2019. június 9. A roncs kiemelését elõkészítõ szakemberek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál horgonyzó uszályon 2019. június 9-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Három emelőhevedert már behúztak a Hableány roncsa alá. A Terrorelhárítási Központ közleményében kitért arra is, hogy a roncs kiemelésének előkészítése továbbra is folyamatban van. A három emelőheveder behúzása a hableány alá már megtörtént, jelenleg azok igazítása és stabilizálása zajlik.

Ahogy Kállai Zoltántól, a Clark Ádámot működtető HSP Hídépítő Speciál Építőipari Kft. hajózási üzletágának vezetőjétől a Kemma.hu megtudta: az első kettő, illetve a negyedi heveder befűzése relatíve simán ment a Hableány és a folyómeder közé. Azonban a harmadik heveder valamiben elakadt a vízben, így azt nem sikerült befűzni. Ez utóbbit június 10-én hétfőn a búvárok megnézik és amint lehet, befűzik a hajóroncs alá.

Amint a hiányzó hevedert is befűzik a Hableány alá, csak akkor rögzítik a négy hevedert a Clark Ádámhoz. Kállai Zoltán tájékoztatása szerint az úszódaruhoz rögzítés mindössze néhány órát vesz majd igénybe. A rögzítés előtt az úszódaru beáll az elsüllyedt hajóhoz. A daru gémje lesz pontosan a Hableány felett, hogy a csörlőket leeressze a víz alá. A hajótest pedig a Hableánytól kifolyás irányába áll majd, tehát déli irányban.

A TEK felhívta a figyelmet arra is, hogy a Hableány mentési munkálatai és a kutatás miatt a Duna érintett szakaszán légtérkorlátozás van érvényben jövő vasárnap éjfélig. A június 3-a óta érvényben lévő korlátozást a TEK javaslatára a légi közlekedésért felelős hatóság vezetője rendelte el. Területig – hozzávetőleg – az Árpád hídtól északra 1 kilométerre kezdődik és délen egészen Paksig, valamint a Dunától keletre és nyugatra változó szélességben átlagosan 2-2 kilométert tart a korlátozás. Mint kiemelték, korlátozás idején a pilóta nélküli légi járművel (drónnal) végzett repülés sem engedélyezett, mert az a mentési munkálatokat, valamint a kutatást akadályozhatja, zavarhatja.

Ahogy arról beszámoltunk, a Clark Ádám úszódaru június 8-a szombat óta a Margit hídnál várakozik arra, hogy kiemelje a Hableányt a víz alól. Nagy eséllyel csak az ünnepek után kezdődhet meg a Hableány roncsának kiemelése a Dunából, mondta Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) osztályvezetője még szombat délután Budapesten. Közlése szerint a sodrásoldalon sikerült az összes ablakot és nyílást lezárni a hajón, amely múlt héten süllyedt el Budapesten, miután összeütközött a svájci Viking Sigyn szállodahajóval, így megakadályozható, hogy az emeléskor az esetleg a hajótestben lévő holttestek kikerüljenek onnan. A kis városnéző hajón 35-en voltak. 33 dél-koreai, és egy kétfős magyar legénység. A baleset után hét embert tudtak kimenteni a Dunából. Az áldozatok keresése azóta is nagy erőkkel tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!