első a biztonság

2019.11.05. 20:00

A tűzoltó elárulta, miért kétélű fegyver az ajtórács a társasházakban

A konzultációk legfontosabb célja, hogy a társasházak, lakóközösségek számára széleskörű tájékoztatást adjon a követendő tűzmegelőzési szabályokról.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Megyénkben, ebben az évben már 167 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók. Munkájukat azonban sokszor nehezítik a társasházak közlekedő folyosóin kirakott bútorok, kerékpárok. Ezért „Társasházak napja” címen konzultációs napokat tartanak november 6-7-én. A rendezvénysorozat célja, hogy a társasházak, lakóközösségek számára széleskörű tájékoztatást adjon a követendő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel is növelve a lakóépületek biztonságát.

A katasztrófavédelem hatósági szakemberei folyamatosan ellenőrzik a társasházak tűzvédelmi helyzetét. Bár a lakók sokszor nyűgként élik meg ezeket a tűzvédelmi ellenőrzéseket, ezek célja nem a bírságolás, hanem az épületben élők biztonságának javítása.

A harminc méternél magasabb épületeket kétévente, a tizennégy és harminc méter közötti épületeket pedig azok tűzvédelmi állapotától függően, de rendszeresen ellenőrzi a katasztrófavédelem. A tűzoltók ilyenkor azt vizsgálják, hogy a házzal kapcsolatban támasztott biztonsági követelmények érvényesülnek-e.

Megnézik, hogy a lakók tárolnak-e a ház közös helyiségeiben éghető anyagokat, rendelkezésre állnak-e a beépített tűzjelző készülékek, megfelelően működik-e a hő- és füstelvezető rendszer, valamint azt is, hogy megvannak-e a tűzoltó készülékek. Az ilyen ellenőrzések rendkívül sok részletre kiterjednek, hiszen az emberi élet védelmét szolgálják. A legfontosabb, hogy tűz esetén minden lakó épségben el tudja hagyni az épületet.

A háromszintesnél magasabb, több mint tízlakásos épületek lépcsőházában, jól látható helyen ki kell tenni az adott épületre vonatkozó tűzvédelmi házirendet. Ebből minden lakó megtudhatja, hogy mik a rájuk vonatkozó tűzmegelőzési szabályok, hogyan kell biztosítaniuk a tűzoltási felvonulási területeket, hogy szükség esetén a tűzoltók meg tudják közelíteni a helyszínt.

Varga Mihály helyettes szóvivő, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó főhadnagya a leggyakoribb problémákról mesélt nekünk. Többek között az is kiderült, hogy ahhoz is a tűzoltók engedélye kell, hogy valaki rácsot szereljen az ajtaja elé.

A rácsot csak akkor szabad felhelyezni, ha az semmilyen tűzvédelmi berendezést, például fali tűzcsapot, tűzoltókészüléket, tűzivízvezetéket, tűzvédelmi kapcsolót, füstelszívót, vészkijáratot nem zár el. Érdemes meggondolni egy vagyonvédelmi rács felszerelését, hiszen egy ilyen rács kétélű fegyver. Lehet, hogy a betörőt kinn tartja, de a bent lakók nehezebben tudnak kijutni, sőt a tűzoltók is nehezebben tudnak átjutni a rácson.

– A legfontosabb a menekülési útvonalak szabadon hagyása. Például szekrények, kerékpárok ne gátolják se a lakok kimenekülését, se a tűzoltók bejutását. A szemétledobóban ne tároljanak gyúlékony anyagokat, amelyek miatt a tűz könnyebben átterjed az egyik szintről a másikra. Továbbá biztosítani kell az épület tűzoltóautókkal való megközelítését is. Vagyis a kijelölt tűzoltási felvonulási területet állandóan szabadon kell tartani – sorolta a szóvivő.

Mivel a társasházak megfelelő tűzvédelme a lakók közös érdeke, a katasztrófavédők azt kérik, hogy ne várják meg, amíg a tűzoltók mennek ellenőrizni. A társasházak napján Tatabányán és Esztergomban is nyitott kapuval várnak mindenkit, akinek kérdése van.

A lakástűz megelőzhető!

A lakástüzek legfőbb okai a sütés-főzés, a fűtés, a dohányzás, gyertyagyújtás és az elektromos berendezések. Minden tűzesetnél hívni kell a 112-öt, de ha lehetőség van rá, meg kell kezdeni az oltást. Ám nem mindegy, hogy mit hogyan próbálunk eloltani. Sütés-Főzés: Ha olaj vagy zsír ég ne vízzel oltsa! Zárja el a tűzhelyet, fedje le fedővel, vagy poroltóval próbálja meg eloltani. Fűtés: A forró hamut ne tegye éghető anyagok közé. Rendszeresen ellenőriztesse a fűtőberendezését, kéményét. Ne takarja le a fűtőberendezést, közelébe ne tegyen gyúlékony anyagot! Elektromos berendezések: Használat után áramtalanítsa az elektromos berendezéseket. Ne csatlakoztasson egy elosztóba több nagy teljesítményű berendezést. Csak sértetlen kábeleket használjon. Vízzel ne, csak poroltóval oltsa! Dohányzás, gyertyagyújtás: Mindig használjon a gyertya alatt tűzálló alátétet. Ha elhagyja a szobát oltsa el a gyertyát. Ágyban soha ne dohányozzon!

További részletek a 24 Óra november 06-i számában!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!