már Pesten van

2019.06.06. 07:28

A 420 centire vár a Clark Ádám, a kapitány akkor már elindulna a Hableány roncsához

Csütörtök reggel 450 centi volt a Duna vízállása Budapesten, de ez még túl sok ahhoz, hogy a Komáromból indult Clark Ádám átjusson a Margit híd alatt.

Kemma.hu

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Szerda délután, a tervezettnél kicsit előbb megérkezett Budapestre a Clark Ádám úszódaru, amely a múlt héten elsüllyedt Hableány kiemelését segíti majd. A speciális, 200 tonna teherbírású alkalmatosság azonban egyelőre nem közelíti meg a baleset helyszínét, mert meg kell várni, amíg 420 centiméterre apad a folyó. Szerda délben 451 centiméter volt a folyó vízszintje Budapestnél, az előrejelzések szerint csütörtök délután indulhat meg az apadás, csütörtök reggel 450.

Múlt szerda este, nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét még aznap megtalálták, 21 ember pedig eltűnt. Azóta nyolc holttestet találtak a Dunában, de még mindig keresnek 11 dél-koreai utast és a hajó 2 fős magyar legénységét – közölte a rendőrség.

 

A Clark Ádám útja fennakadás nélkül telt, a daru átlagosan 10 kilométer/órával haladt. Szerdán délelőtt hagyta el Esztergomot, és három óra előtt megérkezett az újpesti vasúti hídhoz. Az első nagyobb akadály a komáromi vasúti híd alatti átjutás volt, itt átcsúszott a híd alatt a daru, de a következő a Margit híd lesz. A hirado.hu beszámolója szerint az úszódaru kikötése is rendben zajlott, kiengedték a vasmacskát és hatalmas sodronyokkal rögzítették a parthoz. Majd feltöltötték üzemanyaggal és átvizsgálták a műszaki állapotát, felkészítették, hogy bármikor indulhasson a Hableány kimentésére.

Az úszódaru kapitánya azt mondta, 420 ceniméternél ő már megpróbálna átjutni a Margit híd alatt. A mostani előrejelzések alapján előfordulhat, hogy erre akár a jövő hét elejéig is várni kell – hangzott el az M1-en. Az Origo ott volt, amikor megérkezett a fővárosba a Komáromból indult úszódaru.

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!