"unokázás"

2019.04.29. 13:15

Megint az unoka volt az ürügy, rendőrnek adta ki magát a csaló

Büntetőeljárás indult egy oroszlányi nő és egy ácsi férfi ellen, akik magukat rendőrnek kiadva csaltak ki pénzt egy idős oroszlányi férfitól.

Kemma.hu/police.hu

Büntetőeljárás indult egy oroszlányi nő és egy ácsi férfi ellen, akik magukat rendőrnek kiadva csaltak ki pénzt egy idős oroszlányi férfitól.

Forrás: police.hu

Elfogtak a rendőrök egy oroszlányi nőt és egy ácsi férfit, akik egy nagypapát vertek át „unokázós” csalás módszerével. A két elkövetőt április 26-án a a rendőrkapitányságra előállították, és a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták őket. Ellenük büntetőeljárás indult csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A kicsalt pénz egy részét a kutatás során a nő lakásában lefoglalták, majd április 29-én visszaadták a sértettnek.

A rendőrök lefoglalták a kicsalt pénz egy részét. (Fotó: police.hu)

A rendőrség tájékoztatása szerint egy 61 éves oroszlányi férfit hívott fel egy ismeretlen személy április 25-én késő este, aki rendőrnek adta ki magát. „Unokázós” csalás elkövetőinek elfogására irányuló, titkos akció ürügyén arra kérte, hogy segítse az elfogást, és a lakásában lévő pénzét tegye egy borítékba, majd helyezze a megbeszélt jármű kereke alá. Az idős férfit azzal hitegette, hogy a pénzt másnap visszakapja.

A sértett, miután a pénzét a megbeszéltek szerint elhelyezte és azt másnap, a megbeszélt időpontig nem kapta vissza, feljelentést tett a rendőrségen.

„Unokázós” csalás

A trükkös elkövetők egyik új módszere az úgynevezett „unokázós” csalás. A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Előfordulhat, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

– Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.

– Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.

– A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívja fel és tájékozódjon.

A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!