veszélyes

2019.03.17. 11:20

130-cal vontatta egyik kocsi a másikat az M1-esen

Olvasónk, Tamás Budapest és Tatabánya között az M1-es belső sávjában figyelt fel az életveszélyes vontatásra.

Sz. A.

Olvasónk, Tamás Budapest és Tatabánya között az M1-es belső sávjában figyelt fel az életveszély vontatásra.

Forrás: Facebook

Nem akármilyen, sőt nyugodtan mondhatjuk, bicskanyitogató videót kaptunk olvasónktól. A minap rögzítette az M1-esen, ahogy egy személyautó egy másikat vontat. Amint az felvételen is látszik, nagyon siethettek a sofőrök, ugyanis nem csupán döcögtek a sztrádán, hanem más járműveket megelőzve a belső sávban hasítottak. A mutatvány, amellett, hogy szabálytalan, még igencsak veszélyes is.

A hatályos KRESZ szerint elromlott járművet vontató gépjárművel maximum 40 km/órával lehetne haladni, valamint elromlott járművet fokozott óvatossággal, lehetőleg kisforgalmú úton és időszakban kell vontatni, autópályáról és autóútról az elromlott járművet vontató járművel a legközelebbi lehajtásra szolgáló úton, illetőleg útkereszteződésben le kell térni. Mindez egyszerűbben azt jelenti, hogy autópályán csak az első lehajtóig lehet vontatni.

Arra vonatkozólag nincs információink, hogy milyen hiba miatt volt szükség a vontatásra, de érdemes szem előtt tartani a KRESZ azon rendelkezését is, hogy elromlott kormányszerkezetű járművet csak emelve szabad vontatni, olyat pedig, amelynek üzemi fékberendezése romlott el, vagy amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kilogrammot meghaladja, csak – a húzó- és a nyomóerők felvételére egyaránt alkalmas – merev vontatórúddal szabad vontatni.

A vontatott jármű féklámpáját és irányjelző berendezését, kivéve ha a járművet emelve vontatják, működtetni kell, továbbá – éjszaka és korlátozott látási viszonyok között – a vontatott járművet is ki kell világítani.

A hasonló, veszélyes helyzeteket elkerülendő, érdemes inkább autómentőt hívni, amely biztonságosan elszállítja az elromlott járművet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!