Kék hírek, bulvár

2016.04.22. 13:48

Maratoni sebességmérés

Még mindig nem figyelünk kellőképp a balesetmentes közlekedés egyik fő elemére, a gyorshajtásra. A nemzetközi akció egyik tatabányai helyszínén jártunk, amikor a rendőrök leintették egy gyanútlan sofőrt.

W.Zs.

A Speedmarathon elnevezésű, nemzetközi 24 órás közúti sebességellenőrzés tegnap reggel hat órától ma reggelig tartott. Egy helyszínen legfeljebb négy órán keresztül ellenőriztek. Azokon a pontokon is mértek, amelyet a lakosok ajánlottak. Megtudtuk, csaknem 50 elektronikus jelzés érkezett a rendőrség e-mail címére és ezeket összegezve illetve felmérve a javasolt megyei helyszínek forgalmát, felkészültek az ellenőrzésre váró pontokon. A rendőrök és a sofőrök is – legalábbis ezt igazolják a lapzártánkig beérkezett adatok. Végleges eredmény azonban holnap várható.

Tegnap az egyik mozgó traffipax-bemutató tatabányai helyszínén ( Környei úton, az erőmű bejáratánál) a korai időpont ellenére is nagy volt a forgalom. A rendőrökön kívül számos meghívott is érkezett azok közül, akik ezt a helyszínt javasolták. Több előnnyel is járt a rendőrség és az érdeklődők közös akciója. A helyszínen megtudtak több hasznos információt is. Egyebek mellett azt, hogy minden szabályszegést észlel a kamera és azt, hogy a büntetés mértéke tehát legfeljebb 300 ezer forint is lehet. A kamera felvétele után a Vas megyei közigazgatási szolgálat jár el az ügyben.

Pár perce lehettünk a helyszínen, amikor félreállítottak valakit. Gyorsan hajtott. Többen azt mondják, a rendőri jelenlét a leghatásosabb módszer a szabálysértések elkövetése ellen, valaki azonban még így sem volt elég óvatos.

A szemlélődők alapos felkészítést is kaphattak. Megtudhatták, hogy a magyar rendőrség tizenkét évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Közlekedésrendészeti szervek hálózatához, a TISPOL-hoz. A tagságból adódóan hazánk 2004. óta az európai szintű közúti ellenőrzések aktív résztvevője. Az ellenőrzés fő célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása és nem a szankcionálás.

– 2016-ot az Országos Rendőr-főkapitányság a baleset-megelőzés évének tekinti, és a személyes sérüléssel járó közúti balesetek számát szeretnék csökkenteni. A balesetek okai között továbbra is szerepel a sebességtúllépés, mellyel kapcsolatban a közelmúltban helyezték el a VÉDA- rendszer fix kameráit. Megyénkben is mindent elkövetünk annak érdekében, hogy figyelemfelhívó akciókat szervezzünk és a lehető legtöbb balesetet megelőzzük – nyilatkozta Takács József, a rendőrség megyei sajtószóvivője.

A rendőrök megyénkben 33 helyszínen mértek. Tatabányán, a fent említetten kívül Felsőgallán, a Rákóczi úti körforgalom előtt, az M1-es autópályán, a Csémi felüljárónál. Egyebek mellett Esztergomban a Táti és a Dobogókői úton; Tatán a laktanya előtt és a Vértesszőllősi úton; Kisbéren a Vízmű-telephelyénél; Ászáron és Bakonysárkány külterületén valamint Dorogon a Bécsi úton; a tokodi üveggyárnál és Kesztölc külterületén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!