Kék hírek, bulvár

2014.02.26. 07:12

Eurómilliókat loptak össze a tatabányai műkincstolvajok

Száztíz, a toulouse-i könyvtárból két éve eltulajdonított és Magyarországon megtalált térképmetszetet adott vissza Pintér Sándor belügyminiszter Roland Galharague-nak, Franciaország magyarországi nagykövetének. Az uniós országok rendőrségei közötti együttműködés intézménye, az Europol közölte, hogy a - két tatabányai tagot is soraik között tudó - banda Európa-szerte tevékenykedett, az ellopott kincsek értéke eurómilliókban mérhető.

MTI

Roland Galharague a 16-18. századból származó térképek átadása előtt mondott rövid beszédében köszönetet mondott a belügyminiszternek és a magyar rendőrségnek, az Europolnak, és méltatta a két ország rendőrségi, igazságügyi szervei közötti szoros együttműködést.

Pintér Sándor az európai bűnüldözés sikerének nevezte a felderítést, mivel - mint fogalmazott - egyértelműen ez az együttműködés tette lehetővé, hogy a műkincseket most átadhassa a jogos tulajdonosnak. Azt mondta, szeretné, ha a bűnözők tudnák, ez az országok közötti együttműködés él és bárhol kövessék el a bűncselekményeket, el fogják őket fogni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai (a Nemzeti Nyomozó Iroda jelzésére) 2012. május 6-án Győr környékén tartóztattak fel egy lakóautót. Ellenőrizték az abban utazókat - két tatabányai férfit, K. Andrást és T. Lajost - és átvizsgálták az autójukat, amelyben 110, eredetinek tűnő, láthatóan könyvekből kivágott térképmetszet került elő. Az igazságügyi okmányszakértő a toulouse-i könyvtár bélyegzőjét azonosította a térképmetszeteken.

A lefoglalt térképek származási helyének megállapítása érdekében az NNI több európai országgal is felvette a kapcsolatot az Interpolon keresztül, és a francia rendőrség így azonosította a meszeteket; közölte, hogy azokat a toulouse-i könyvtárból tulajdonították el.

Ezzel párhuzamosan a holland társszervek arról tájékoztatták a magyar rendőrséget, hogy egy ismeretlen férfi a Holland Királyi Könyvtárban megkísérelt kimetszeni könyvekből térképeket, de nem járt sikerrel. Az NNI azonosította a holland hatóságok által keresett szlovák állampolgárt, aki kapcsolatban állt a francia térképeket Magyarországra szállító T. Lajossal.

Egy másik eljárás eredményeként a NAV járőrei 2012. május 15-én Hegyeshalomnál ellenőriztek egy személyautót, amelyet egy 66 éves balatonkenesei férfi, Sz. Tibor vezetett. A kocsiból különféle - kiviteliengedély-köteles - régi térképmetszetek, és egy szintén a kulturális javak körébe tartozó könyv került elő. A férfi a kiviteli engedélyekkel nem rendelkezett, ugyanakkor felmerült a gyanú, hogy hozzá kerülhettek a Franciaországból ellopott térképek.

A két nyomozásban érintett kulturális javak típusa, a származási hely lehetséges azonossága, a személyek és események közötti összefüggések alapján az ügyeket a rendőrség egyesítette. A francia és magyar rendőrség megállapította, hogy a térképeket a Franciaországban élő F. Károly magyar állampolgár lopta el, az Sz. Tibortól származó megrendeléseket T. Lajos és N. Pál tatabányai lakosok juttatták el hozzá. A Magyarországra került lopott térképeket N. Pál szállította le Sz. Tibornak, aki azokat később külföldön értékesítette.

A francia és magyar rendőrök 2013. június 11-én összehangolt akcióban fogták el a gyanúsítottakat: Magyarországon több vidéki helyszínen négy férfit fogtak el, T. Lajost, K. Andrást, N. Pált és Sz. Tibort, Franciaországban pedig F. Károlyt és feleségét, F. Hedviget.

A büntetőeljárást a francia nyomozó szervek folytatják tovább, a négy, Magyarországon elfogott férfit 2013. augusztus 9-én adták ki Franciaországnak. 

Az EU-országok rendőrségei közötti együttműködés intézménye, a hágai székhelyű Europol kedden közleményben azt tudatta, hogy az ügy felgöngyölítése során összesen 11 embert vettek őrizetbe - hetet Magyarországon, négyet Franciaországban. A nyomozók mintegy négyszáz régi térképet foglaltak le Magyarországon. 

A bűnbanda szerte Európában tevékenykedett. Országos levéltárakban, könyvtárakban, kulturális intézményekben főleg 16. és 17. századi térképeket vágtak ki értékes régi könyvekből, és ezeket kicsempészték az épületből. A gyanú szerint ezzel a módszerrel Franciaország és Magyarország mellett Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Szlovákiában, Spanyolországban és Svájcban is eltulajdonítottak térképeket. 

Az Europol közleménye szerint az ellopott kultúrkincsek értéke eurómilliókban mérhető, de az ellopott térképek voltaképpen pénzben ki sem fejezhető történeti értékkel bírnak az érintett országokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!