Kék hírek, bulvár

2011.01.15. 13:53

Nincs kibúvó: ezért minimum egy évet kap

Komárom-Esztergom megye városaiban se kell sokáig kutatni, hogy megtaláljuk vandálok nyomait.

Barlangi Gergő

Az egy év börtön még csak a kezdet

A 2011. január 1-jén életbe lépő törvényi szabályozás értelmében a legcsekélyebb anyagi károkozás esetén is legalább egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik a rongálókat, ide értve a falfirkálókat (graffitiseket) is. Amennyiben az elkövetőket kulturális javak, műemlékek, temetkezési emlékhelyek, vallási szertartás végzésére szolgáló épületek vagy tárgyak rongálásán kapják, úgy három-, jelentős károkozás, teljes megsemmisítés esetén ötéves börtönbüntetésre számíthatnak.

Megrongált köztéri padok, feldöntött kukák, szétvert buszmegállók, megcsonkított fák, falfirkák minden mennyiségben. Sajnos  Komárom-Esztergom megye városaira is jellemző ez a bizarr látványkép, a vandálok kéznyoma.Minden településen vannak különösen veszélyeztetett területek, ahol sem a köztulajdon, sem a magánvagyon nincs biztonságban.
Dorogon például a falfirkákkal leginkább „fertőzött” terület az alagút, amelyet évente festenek újra, ám egy hét sem telik bele, és ugyanúgy néz ki, mint annak előtte. Pétervári László városgazda elmondta: a településen a rongálók legkedveltebb célpontjai e mellett a közlekedési táblák, amiket gyakran festékszóróval fújnak le, esetenként kifordítanak a földből vagy meghajlítanak.

A buszmegállókra is kiemelt figyelmet fordítanak a pusztítók: akadnak, akik csak unalmukban szedik ízekre a kis építményeket, amelyek így már nem védenek se széltől, se esőtől. Ehhez mérten az már „csak” bosszantó, hogy a folyamatos pótlások ellenére több helyütt is napi rendszerességgel tépkedik le a menetrendet.

A játszótér nem a részeg tiniknek való

- A legnagyobb károkat a játszótereken okozzák, ugyanis az ott található hinták a legkevésbé sem alkalmasak arra, hogy 14-15 éves, többnyire ittas fiatalok használják azokat. Éves szinten hozzávetőlegesen kétmillió forintot költünk javításra – árulja el a városgazda, majd hozzáteszi: „a keret elfogytával leszereljük a megrongált eszközöket, pótlásukra elvétve van csak lehetőség”.

Pajszerrel a padért

Tatán sem pihennek a vandálok. Mürkl Levente környezetvédelmi és energetikai referens meglátása szerint az Öreg-tó környéke és az Ady Endre utca a leginkább veszélyeztetettek, a rongálók hétvégenként különös aktivitást mutatnak errefelé.

- A lerészegedők némelyikének ámokfutása megszokott jelenség, de volt már rá példa, hogy valaki pajszerrel felszerelkezve érkezett padot bontani - avat be a meghökkentő részletekbe az önkormányzati dolgozó.

Öveges professzort se kímélik

- A kukák tartalma, mi több, olykor maguk az edények is gyakran kötnek ki a tóban. A korlátok alatti márványszegély is rendre a vízben végzi, míg a vár mellett álló, Öveges József professzort ábrázoló szobor szemüvegét is több alkalommal letörték már - folytatja a sort Mürkl Levente.

A garázdaság a Május 1. út lakói számára sem ismeretlen jelenség, itt korábban facsemeték tucatjai bánták némelyek felhőtlen szórakozását - meséli a referens, aki kollégáival azt tervezi, az Önkéntesség Európai Évének apropóján diákok bevonásával próbálják helyreállítani az eredeti állapotokat.

Négymillió a padokra

A megyeszékhelyen Ress Istvánné kertészeti ügyintéző a kemma.hu-t arról tájékoztatta, hogy 2008-ban mintegy négymillió forintot költött a település a közterületi padok felújítására.
- Jóllehet ekkora összeget már nem tudunk ilyen célokra fordítani, igyekszünk pótolni a használhatatlan darabokat. Amelyek nem javíthatók, azokat a várossal szerződésben álló társaság telephelyére szállíttatjuk - mondja.

- Az ülőalkalmatosságok éppen úgy, mint a facsemeték és a virágok, a hétvégi szórakozás időszakát sínylik meg leginkább Tatabányán. A palánták ültetésekor tizenöt százalékos tartalékkal számolunk, erre van keretünk. Amennyiben nagyobb mértékű a károkozás, a korábban beültetett területet kénytelenek vagyunk üresen hagyni - világosít fel Ress Istvánné. Sovány vígasz, hogy a téli időszakban csak a fásszárúak pusztítása dívik...

A nap 24 órájában éberek

Az 1995-ben alapított Penta-Net Kft. megyénk - ügyfélszám tekintetében - legnagyobb biztonságtechnikai vállalkozása, amely teljes körű elektronikai és műszaki védelmet biztosít megrendelőinek. A társaság távfelügyeleti központjában szakemberek fogadják a különböző riasztórendszerek betörési-, tűz- vagy akár orvosi segélykérési jelzéseit.

Az adatátvitel biztonságának fokozása érdekében a régi, telefonos átjelzés mellett a legújabb technikát képviselő rádiós-, GSM- és GPRS-berendezéseket is használnak. Riasztás esetén speciálisan képzett járőrszemélyzetük indul a helyszínre, így minden alkalommal gyorsan, szakszerűen és hatékonyan képesek intézkedni. Bűncselekmény esetén értesítik a hatóságokat, műszaki hibajelzéskor pedig biztosítják a megfelelő technikai személyzetet.

Számos biztonságtechnikával foglalkozó nagyvállalkozás helyi képviseletét is ellátják. Speciális felelősségbiztosításuknak köszönhetően ügyfeleik egy esetleges műhiba esetén is biztonságban érezhetik magukat. Ars poeticájuk szerint a biztonsági szolgálat elsősorban hivatás.

Hatékony tisztítószerrel a vandálokkal szemben

Az Econa Kft. a német ipari tisztítószergyártó Wieds Ecochem AG, valamint a Funatec termékeit forgalmazza. A társaság ügyvezetője, Takács Antal elmondta, hogy cég tulajdonosi köre még 2009-ben döntött arról, hogy ipari felülettisztító- és kezelő anyagok nagykereskedelmi profilját építi ki. A cél az volt, hogy a hazai piacon elterjesszék a kiváló minőségű, „nagyteljesítményű” és innovatív hatásmechanizmusú szerek használatát. A készítmények között megtalálhatók a klasszikus kémiai hatóanyagú termékek ugyan úgy, mint a bio-minősítésű kemikáliák, vagy a nanotechnológiájú felületkezelő anyagok. A termékek többsége vízzel odaható koncentrátum. Használatuk során nincsenek nehezen betartható alkalmazási és ártalmatlanítási előírások, a Wieds AG kifejezetten feladatspecifikus anyagokat ajánl a termék-palettájáról.

Takács Antal a készítményekről szólva a tapasztalatait is megosztotta. Kiváló eredményeket értek el eddig sportlétesítmények küzdő- és nézőterének tisztítása során. Graffitik eltávolításában, épületek és tömegközlekedési eszközök „faláról”. De az Econa Kft. által forgalmazott szerekkel sírkövek, szobrokat is meg lehet tisztítani.

Hatékony tisztítószerrel a vandálokkal szemben Az Econa Kft. a német ipari tisztítószergyártó Wieds Ecochem AG, valamint a Funatec termékeit forgalmazza. A társaság ügyvezetője, Takács Antal elmondta, hogy cég tulajdonosi köre még 2009-ben döntött arról, hogy ipari felülettisztító- és kezelő anyagok nagykereskedelmi profilját építi ki. A cél az volt, hogy a hazai piacon elterjesszék a kiváló minőségű, „nagyteljesítményű” és innovatív hatásmechanizmusú szerek használatát. A készítmények között megtalálhatók a klasszikus kémiai hatóanyagú termékek ugyan úgy, mint a bio-minősítésű kemikáliák, vagy a nanotechnológiájú felületkezelő anyagok. A termékek többsége vízzel odaható koncentrátum. Használatuk során nincsenek nehezen betartható alkalmazási és ártalmatlanítási előírások, a Wieds AG kifejezetten feladatspecifikus anyagokat ajánl a termék-palettájáról.

Takács Antal a készítményekről szólva a tapasztalatait is megosztotta. Kiváló eredményeket értek el eddig sportlétesítmények küzdő- és nézőterének tisztítása során. Graffitik eltávolításában, épületek és tömegközlekedési eszközök „faláról”. De az Econa Kft. által forgalmazott szerekkel sírkövek, szobrokat is meg lehet tisztítani.

vandalizmus A házfalakat is kedvelik a graffitisek -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!