Kék hírek, bulvár

2010.02.08. 19:01

Egy CIA-ügynökkel állt kapcsolatban Eduardo Rózsa Flores?

A bolíviai lapok a hétvégén jelentették, hogy a terrorizmussal vádolt Rózsa Flores kapcsolatban állt egy CIA-ügynökkel, akit folyamatosan tájékoztatott a bolivíai tevékenységéről.

Kemma.hu/MTI

A bolívia ügyészség szerint kapcsolatban állt Eduardo Rózsa Flores és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik ügynöke. A terrorizmus vádjával indított ügyben több magyar szál is van. A Rózsa Flores és társai elleni rajtaütésben, Santa Cruz-ban az egykor Tatabányán tanító Tóásó Elődöt is letartóztatták, és börtönbe zárták.

Marcelo Sosa ügyész elmondása szerint elektronikus levélváltásra bukkantak a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú, tavaly áprilisban agyonlőtt Rózsa Flores Eduardo és egy Belobice vezetéknevű férfi között, aki egykor az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) embere volt. A levelekben Rózsa Flores beszámolt az illetőnek bolíviai tevékenységéről és az általa vezetett, terrorizmussal gyanúsított csoport készülő akcióiról - állította az ügyész.

Az elektronikus levelezés az ügyész által zsoldosnak titulált Rózsa Flores számítógépében volt, amelyet akkor koboztak el, amikor egy rendőrségi kommandó 2009. április 16-án megrohanta Santa Cruz városában a szállodát, ahol a csoport lakott. Az akcióban három embert agyonlőttek, kettőt pedig letartóztattak.

A vád ellenük az, hogy helyi, szakadár üzletemberek szolgálatába álltak. Az egyik Santa Cruz-i politikus és üzletember, Branko Marinkovic ellen február elején Sosa ügyész hivatalosan vádat is emelt "terrorizmus és fegyveres lázadás" címén, de az illető sajtójelentések szerint már régen külföldre távozott.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!