Kék hírek, bulvár

2010.02.25. 19:09

Csőre töltött pisztoly várta a rendőröket a droglaborban

Új szert gyártottak környei, baji és oroszlányi droglaborokban, a nyomozók mindhárom üzemet felszámolták. Az elkövetők büntetése akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Karóczkai-Müllner Helga

Három droglabort számoltak fel Bajon, Környén és Oroszlányon a megyei rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának és Bűnügyi Osztályának nyomozói, ahol metamfetamin tartalmú kábítószert gyártottak. Az ügy részleteiről csütörtökön dr. Gorgosilits Fábián dandártábornok, főkapitány, dr. Reinhoffer Csaba ezredes, bűnügyi igazgató és Lukács Evelin százados, főnyomozó tartott sajtótájékoztatót.

A bíróság a rendőrség kezdeményezésére előzetes letartóztatásba helyezte G. Zoltánt, F. Norbertet és R. Sándort, a büntetésük akár öt évtől húsz évig, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet, mivel nagy mennyiségű kábítószerről van szó. Tovább súlyosbítja az esetet, hogy G. Zoltánt a Győri Ítélőtábla egy másik ügy miatt kábítószerrel való visszaélés miatt már az idén januárban elítélte.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Új metamfetamin tartalmú kábítószerrel kísérleteztek
[/caption]

A vállalkozást egyébként a 39 éves G. Zoltán kezdte Környén. Az új szer kikísérletezéséhez legalább fél évre volt szüksége, az alapanyag receptre kapható gyógyszer, ehhez még kereskedelemben kapható legális vegyszereket tett hozzá. F. Norbert Baj külterületén, egy hétvégi házas területen található bérelt házban berendezett üzemét január huszonnyolcadikán számolták fel a megyei nyomozók. R. Sándor oroszlányi otthonában rendezett be labort, ezt február tizenhatodikán számolták fel a nyomozók.

Dr. Gorgosilits Fábián a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kapitányság a korábbi stratégiáját követi: nem a megtévedt középiskolások börtönbe zárása a rendőrség célja, hanem a kínálat szűkítése. A három kábítószerüzem felderítésénél azért voltak nehéz helyzetben a nyomozók, mert a vadkender termesztéséhez szükséges hatalamas helyiséggel ellentétében az üzemben gyártott metamfetamin tartalmú szer előállításához minimális berendezés szükséges, és egy jóval kisebb helyiség is elegendő.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sajtótájékoztatón számolt be a rendőrség a három droglabor felszámolásáról
[/caption]

– A rendelkezésünkre álló adatok alapján január huszonnyolcadikán először F. Norbert bérelt baji hétvégi házának pincéjéhez mentek a felderítő és a bűnügyi osztály nyomozói. Kiderült, hogy F. Norbert minimális ráfordítással, mindössze háromszázötvenezer forintból rendezte be a labort és vásárolta meg az alapanyagokat. G. Zoltán környei házában egy csőre töltött, engedély nélkül tartott parabellum várta a rendőröket. Mivel robbanás és vegyi mérgezés állt fenn, kértük a katasztrófavédők valamint a Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézet vegyészeinek segítségét – számolt be az elfogás részleteiről dr. Reinhoffer Csaba bűnügyi igazgató.

F. Norbert a szert maga is fogyasztotta, s ismerőseivel is megkóstoltatta, valószínűleg azért, hogy rászoktassa őket. A helyszínen a rendőrök találtak például elektromos sütőt, amelyet a szer kristályosítására használtak az elkövetők, valamint előkerült egy digitális mérleg, és az anyag elosztásához szükséges plexi, tölcsér és szűrő is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tölcsér, mérleg is volt az anyag elosztásához
[/caption]

Lukács Evelin főnyomozó arról is beszámolt, hogy F. Norbert és G. Zoltán tavaly december végéig Környén együtt dolgozott, de F. Norbert egy elszámolási vita miatt döntött úgy, hogy külön vállalkozást indít Bajon. Az elkövetők kereskedtek is a szerrel, bár elmondásuk szerint nem rendelkeztek kiterjedt vásárlói hálózattal, egy szűk, de állandó vevőkörük volt. Huszonnégy óra alatt az előállított „termékből” tízszeres hasznot szereztek. F. Norbertnél százhetven gramm szert találtak, ennek piaci értéke két és félmillió forint, G. Zoltánnál kétszázhúsz gramm volt, ez három és félmillió forintot ér. A két férfi azt is elmagyarázta, hogy a felhasznált anyagokat milyen arányban kell összekeverni, hogy a hetven százalék tisztaságú metamfetamint előállítsák.

G. Zoltán R. Sándornak is átadta tudását, az ő oroszlányi üzemében öt és félmillió forint érétkű, háromszáz ötven gramm anyagot találtak.

A bíróság mindhármójukat előzetes letartóztatásba helyezte, mivel jelentős mennyiségű kábítószert foglaltak le a rendőrők, akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet a büntetésük.

Évente kétszázan a drogambulancián

A Komárom-Esztergom Megyei Szent Borbála Kórház Mentálhigiénés Központ és Drogambulanciája 2005. óta működik, 2007-ben került a megyei kórházhoz.

Évente körülbelül kétszázan kerülnek hozzájuk úgynevezett elterelésre. A törvény szerint, azoknál rendelik ezt el, akik csak kisebb súlyú drogos bűncselekményt követnek el, és részt vesz egy legalább hat hónapos folyamatos „drogkezelésen”, és ilyenkor nem büntetik meg.

Naponta negyven beteget látnak el, de hozzájuk tartoznak a szorongásos betegek is.

A drogambulencia hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön fogadja a betegeket. Két orvos, két pszichológus, egy szociálpedagógus, egy szociális munkás és egy addiktológai konzultáns segít a szenvedélybetegeknek és a mentálhigiéniás problémákkal küzdőknek.

Évente körülbelül kétszázan kerülnek hozzájuk úgynevezett elterelésre. A törvény szerint, azoknál rendelik ezt el, akik csak kisebb súlyú drogos bűncselekményt követnek el, és részt vesz egy legalább hat hónapos folyamatos „drogkezelésen”, és ilyenkor nem büntetik meg.

Naponta negyven beteget látnak el, de hozzájuk tartoznak a szorongásos betegek is.

A drogambulencia hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön fogadja a betegeket. Két orvos, két pszichológus, egy szociálpedagógus, egy szociális munkás és egy addiktológai konzultáns segít a szenvedélybetegeknek és a mentálhigiéniás problémákkal küzdőknek. Sajtótájékoztatón számolt be a rendőrség a három droglabor felszámolásáról Új metamfetamin tartalmú kábítószerrel kísérleteztek Tölcsér, mérleg is volt az anyag elosztásához -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!