égi kísérő

2019.01.21. 14:00

Lélegzetelállító fotón a teljes holdfogyatkozás

Hajnalban lenyűgöző égi jelenségnek lehettek tanúi, akik ébren voltak, és az égre néztek. A három-négyévente „elfogyó” Holdat egy tatabányai fotós örökítette meg – nem is akárhogyan.

Kemma.hu

Fotó: Váraljai Zsolt

Lenyűgöző fotót kaptunk a a hétfő hajnali, teljes holdfogyatkozásról. Az éjjeli baglyok saját szemükkel is láthatták, ahogy a Hold két óra leforgása alatt „eltűnt” az égboltról. Az éjszaka készült különleges felvételt Váraljai Zsolt fotós készítette Tatabányán, a Május 1. parkban.

Ahogy Zsolt mesélte, a képet hajnal 3:30 és 5:40 között rögzítette és a fogyás 14 fázisát mutatja. Több, mint 2 órán át fotózta a Hold állásait. A végeredményt több képből, digitális utómunkával állította össze. Alapos és aprólékos munka volt.

– A záridő a fázisoknak megfelelően lett igazítva. Ahol még erősebb volt a Hold fénye, ott rövidebb záridővel dolgoztam, aztán ahogy „fogyott” az égitest, úgy hosszabbodott a záridő is, illetve egyre nagyobb érzékenységre volt szükség. Emellett figyelembe vettem a park éjszakai fényeit, mely külön expozíciót igényelt – árulta el Zsolt, aki a közösségi oldalán is megosztotta a fantasztikus égi jelenséget.

A fogyó Hold tizennégy fázisa (Fotó: Váraljai Zsolt)

A holdfogyatkozás olyan csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. A Földről és az űrből is mindenhonnan látható, ahonnan a Hold éppen akkor látható. A legfeltűnőbb égi jelenségek közé tartozik, hiszen szabad szemmel is jól látható az égbolton. Korábban a történelemben baljós jelként tartották számon, egyes népeknél egyenesen rettegtek tőle. Az ókorban a csillagász papok tartották számon a Hold fény-árnyék változásait, például Mezopotámiában a hónapok számlálása a hold-perióduson, amely 29,5 nap, alapult.

A teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor azonban mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre változik amiatt, hogy a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt a teljes sötétség helyett. Legközelebb 2022 májusában lesz alkalmunk megcsodálni azt, amit Zsolt most megörökített:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!