allergia

2017.07.28. 07:10

Valami van a levegőben: jön a parlagfűszezon, ezrek tüsszöghetnek

Becslések szerint akár a lakosság fele is szenvedhet különböző allergiás betegségekben, sokak életét a parlagfű keseríti meg. Utóbbinak már megjelentek az első pollenjei, hamarosan ezrek fognak tüsszögni Komárom-Esztergom megyében is.

Várvizi Tamás

Áprilisban beindult az igazi allergiaszezon.

Fotó: Hagymási Bence

Jelenleg az allergiaszezon középső időszakát éljük, a pázsitfűfélék, az üröm, az útifű, a libatop és a kender pollenjei erőteljesen jelen vannak. Rövidesen a parlagfűszezon is beindul, néhány pollen már megjelent – tudtuk meg dr. Viczián Magdolna tatabányai főorvos-allergológustól.

Néhány allergén gomba koncentrációja is magas szintet ér el, főleg nagyobb esőzések után. Ezek az alternaria és a cladosporium, melyek a háziállatok szőrébe bekerülve okozhatnak kellemetlen perceket az erre allergiásoknak.

Az egyik legfajsúlyosabb persze a parlagfű, allergiai szempontból. A virágzásuk nem feltűnő, a pollenek pedig a szél útján akár 100 kilométernyi távolságra is eljuthatnak. Egy-egy növény tízezer magot is termelhet az évek során, rendkívül ellenállók, a talajban akár harminc évig is megőrzik a csíraképességüket.

Mint megtudtuk, a parlagfűallergiát többféle módon is lehet kezelni, gyógyszeres-szakorvosi segítséggel, vagy úgynevezett oki terápiával. Utóbbi esetben a növény valódi kivonatát juttatják a betegbe, csepp, vagy injekció formájában.

Nagyon fontos az irtás is. A lapunknak nyilatkozó szakember szerint a parlagfüvet gyökerestől érdemes irtani, méghozzá júniusban, még a pollenszórás előtt. Októberben pedig azért szükséges mindez, hogy a magok ne kerüljenek a levegőbe.

Dr. Viczián Magdolna azt tanácsolja: az allergiások száraz, meleg időben ne sportoljanak, viseljenek napszemüveget, valamint éjjel szellőztessenek. Kapható továbbá úgynevezett pollenszűrős szúnyogháló is. Hozzátette: az érintetteknek érdemes úgynevezett tüneti naplót is vezetniük panaszaikról, az abban írtakról pedig tájékoztatni az orvosukat is.

Becslések szerint a lakosság fele lehet érintett valamilyen allergiás megbetegedésben, a betegek harmada pedig a parlagfűtől szenved. Ők az ÁNTSZ honlapján naprakész információkat kaphatnak az aktuális pollenhelyzetről. Ebből kiderül: ezekben a napokban a már említett kétféle gomba koncentrációja erős és a csalánfélék is „hallatnak magukról”.

Megkérdeztük: ön szenved az allergiától?

Bajka László: – Szerencsére nem vagyok allergiás sem állatszőrre és porra, sem pedig a pollenektől nem szenvedek. Tisztában vagyok vele, hogy napjainkban sokaknak jelent problémát mindez, már-már népbetegség, ám nehéz ellene védekezni. Az emberek ellenálló képessége is befolyásolhatja, hogy mire és milyen mértékben allergiás.

Zsíros Krisztina: – Tíz éve szenvedek a szénanáthától. Pontosan azt sem tudom, hogy mire vagyok allergiás, de egy biztos, gyógyszer nélkül ébredéstől egész estig tüsszögök és orrfolyással küzdök. A gyógyszert a háziorvos javaslatára a várandósságom idején váltottuk fel egy orrspray-re. Azóta is ezt használom, hatékonyabb, de drágább.

Freund Csaba: – A kisebbik fiam a kutyaszőrre allergiás, ezt vizsgálatok is igazolták. A nagyobbik fiam a parlagfű miatt szenved, sőt, jóformán alig van olyan pollen, amire ne lenne érzékeny. Nyárfából például sok van a városban, tüsszög is tőle rendesen. Úgy vélem, azért van egyre több allergiás, mert gyengébb az immunrendszerünk, mint korábban.

 

Címkék#allergia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!