időjárás

2020.01.25. 06:57

Ismét visszatért a sűrű köd: figyelmeztetést adott ki a meteorológia

A meteorológia figyelmeztetése szerint megyénkben is ködösen indul a szombat, és délután a rétegfelhővel borított tájakon ónos szitálás is kialakulhat.

Kemma.hu

Tartós ködre nem számíthatunk a meteorológia szerint, de ködfoltokra, ónos szitálásra továbbra is. Az 1-es úton kidőlt fa nehezíti a reggeli közlekedést.

Forrás: Shutterstock

Sajnos nem sokáig, nagyjából egy napig élvezhettük, a tiszta, napfényes időt. Reménykedhettünk, hogy elhagyja térségünket a ködös, ködfátyolos időjárás, azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat újabb citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország több megyéjére a sűrű köd miatt.

A meteorológia figyelmeztetése szerint a Nyugat-Dunántúl és a déli határvidék kivételével ismételten nagy területen sűrű (zúzmarás) köd képződésére lehet számítani, mely szombaton főként az ország északkeleti felén tartósabban is megmaradhat. A köddel, rétegfelhőzettel borított tájakon ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat.

Rossz hírt jelent az autósok számára, hogy a látásviszonyokat jelentősen korlátozó zárt ködtakaró mellett szombat késő délutántól – jelentős bizonytalanság mellett – a Dunántúl délnyugati, déli tájain az eső mellett kis mennyiségű (néhány tized milliméter) ónos eső is valószínű.

Az Útinform kora reggeli tájékoztatása szerint a gyorsforgalmi, valamint a fő- és a mellékutak burkolata többnyire sónedves, de helyenként vannak száraz, illetve felszáradóban lévő útszakaszok is. Az Útinform térképadatai alapján megyénkben a fő- ás mellékutakon sónedves és száraz útburkolatokra számíthatnak az autósok, illetve a látótávolság a reggeli órákban 500-1000 méter között alakul.

A meteorológia szombati előrejelzése szerint többnyire erősen felhős vagy borult, párás, néhol ködös idő lesz, főként a magasabb hegyekben, esetleg a Dél-Alföldön lesz napsütés. A ködös tájakon ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat, majd délután, este elsősorban délnyugaton, délen helyenként eső, ónos eső is valószínű. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára -2 és +4 fok között várható.

Ismét visszatért a köd, amely megyénkben is korlátozza a látásviszonyokat szombaton (Fotó: met.hu)

A meteorológia által kiadott elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés Komárom-Esztergom megyében is érvényben van a sűrű köd miatt. Ennek következtében pár száz méterre csökken a látótávolság. A köddel, rétegfelhőzettel borított tájakon ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat. Az utak felületei így nedvesebbé és csúszósabbá válhatnak, amely még nagyobb odafigyelést és koncentrációt igényel az útnak indulóktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!