fürtök

2017.07.10. 08:29

Jó borokat hozhat az ősz a Neszmélyi borvidéken

Hazánk borvidékein akadtak olyan körzetek, ahol a jégverés elvitte a termés 70-80 százalékát. Ebből a szempontból az Ászártól Kesztölcig húzódó Neszmélyi borvidék megúszta. Bár korai még a szüretről, a szőlő várható mennyiségéről beszélni, de jelenleg úgy tűnik, bizakodhatunk.

Petrik József

Kamocsy Ákos a fürtöket ellenőrzi

Fotó: Hagymási Bence

Megyénk „legkiterjedtebb” ültetvényeivel a Hilltop Neszmély Zrt. rendelkezik. Helyben mintegy 400 hektáron gazdálkodnak, de van 160 hektárjuk a kék szőlők hazájában, Szekszárdon is. Borkészítés szempontjából mindezért az ismert szakember, Kamocsay Ákos főborász felel. Vele „randevúztunk” a neszmélyi dűlőkben.

Sok minden történt az idei esztendőben

Kamocsy Ákos a fürtöket ellenőrzi
Fotós: Hagymási Bence

– Érdekes év az idei, bár mostanában a szőlészek és borászok már-már szinte minden esztendőről így beszélhetnek – mondja a főborász. – Sok minden történt már eddig is. Elég, ha csak a késő tavaszi fagyokat, a viharos széljárást vagy a jégesőt említem. Voltak olyan bortermő vidékek az országban, ahol a jég elvitte a szőlő 70–80 százalékát. A mi borvidékünk azonban megúszta. Nem bántották a fagyok – részletezte.

– Nem zúdult a nyakunkba nagy mennyiségű csapadék. Aki ismeri az ültetvényeink fekvését az tudja, hogy a nagy esőzések nálunk jelentős eróziós károkat okozhatnak. De most ezek is elkerültek minket...

A szakember azt is kiemelte, hogy sikerült az általuk termesztett 8–10 fajtát a rovarkároktól és a gombakártételtől is megóvni.

Rekordok nem lesznek, de a minőség jó lehet

Ennek ellenére mennyiségileg nem várhatók rekordhozamok. Legfeljebb jó közepes átlagtermés, ellenben a minőség nagy lehet.

– Ez idő tájt persze merészség ezt kijelenteni, hiszen a szőlő még fél évet kinn „alszik” a szabadban – hangsúlyozza Kamocsay Ákos.

– A fiatal telepítésű ültetvényeinknek például kifejezetten jól jött volna még egy kis csapadék, mivel még nem gyökereznek mélyen, mint a beállt tőkék. A jó idő viszont mindenhol segítette a virágkötődést. Szép teltek a fürtök, derekasan növekednek. A 2011-es és 2013-as esztendő nagy minőséget hozott. Jó lenne, ha ezt 2017-ről is elmondhatnák a borászok.

A borászok eddigi munkájának eredményességét jól mutatja a 2017-es VinAgora Borverseny, ahol több megyei pincészet nedűje is kiválóan szerepelt.

Fajtaváltás is történt, visszaszorult az olaszrizling

Néhány év alatt némi fajtaváltás is történt. Az olaszrizling némiképp visszaszorult, viszont előtérbe került egyebek mellett az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a királyleányka és chardonnay, valamint a rozéalapanyagnak számító merlot.

Az Irsai nagyon népszerű, ültetni kellett még belőle

– Az Irsai iránt akkora a kereslet, hogy gyakorlatilag nem tudunk eleget termelni – jegyzi meg beszélgetőpartnerünk. – Ezért 5 hektáron még telepítettünk ebből a fajtából, amely jövőre hozza a szűztermést...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!