Balesete után sem adta fel Budai Imre fafaragó

Egy kőrisfahasáb nem fért be a kazánba, így hát le kellett vágni belőle egy darabot. Így készült el Budai Imre fafaragó legkedvesebb alkotása, kislánya portréja. A bányászból lett népi fafaragó korábban gyakran kérdezte önmagától: mi lett volna ha, 1978. november 8-án nem ment volna le a bányába? Mi lett volna ha, nem veszíti el a lábát? Ma már tudja a választ.

Budai Imre fafaragó és unokája, Kontra Ákos készítette azt az emléktáblát, amelyre az „Oroszlány Kultúrájáért” díjjal kitüntetettek neve kerül. Az eddigi névsort tartalmazó emlékfa, illetve tábla a tájház udvarán állt, ezt váltja most fel a Topolya-kút melletti, melynek elkészítését – az idén negyedszázados születésnapját ünneplő Falu-, Hagyományőrző és Kulturális Egyesület kérésére – a településen élő Budai Imre vállalta, aki unokája segítségével négy, háromméteres tölgyfadarabból nyolc hónapig faragta.

– Szívesen vállaltam – mondta –, hisz nem kerül messze az alkotás, akár nap mint nap láthatom. Ugyanis az emléktábla az Alkotmány úti házunkkal szemben lévő parkban áll. Hogy ez miért fontos? Mert majdnem minden általam készített faragvány itt van a közelemben, körülöttem. Használjuk azokat, hisz többnyire használati tárgyakat faragtam, faragok. A házban lévő összes szekrény, ágy, asztal, szék, mind-mind a két kezem munkája.

Csodás dísztárgyakat is faragott, tükröket, faliképeket és persze a legkedvesebbet is mutatja, kislánya portréját, ami a véletlen műve.
– Ha azon a bizonyos téli estén a kőrisfahasáb befért volna a kazánba, talán nem is készült volna el ez a különleges mintázatú portré! Ám nem fért be, így levágtam belőle egy darabot, de nem tudtam tűzre vetni, mert az a fadarab beszélt hozzám… és én azonnal faragni kezdtem.

Budai Imre elárulta, hogy minden elkészült alkotásának külön története van. Emlékezetes évfordulókra készített egy-egy nagyobb tárgyat, például gazdag faragással díszített ágyat, fésülködőasztalt a feleségének, vagy tálalószekrényt. Mint mondta, ez utóbbira igazán büszke, nagy munka volt, 552 darabból áll, többször kellett összerakni, szétszedni, de megérte – tette hozzá.

Több mint harminc éve már, hogy fafaragó szemmel tekint minden kis darab fára, ami aztán a véső nyomán új életre kel. Ma már persze segítséggel – teszi hozzá –, ugyanis „Parkinson-kórja” van, ami bizony egy fafaragónál nagy hátrány, de ő, pontosabban ők, erre is találtak megoldást.

– Az unokám, Ákos a segítségem. Ha nagyon remeg a kezem, megfogja a csuklóm és úgy faragok. Ezért került rá az unokám neve is a legutolsó alkotásomra, az emléktáblára, hisz az kettőnk munkája. Nagyon hálás vagyok azért a bensőséges kapcsolatért, ami kettőnk között kialakult. Mondhatni, mi nem csupán félszavakból, hanem szavak nélkül is értjük egymást.

Háromszáz saját készítésű véső
Budai Imre 1949. február 12-én született Dévaványán, 1963-ban költözött Oroszlányba.
A Majki XX-as aknán dolgozott 1978. november nyolcadikáig, a balesetéig, majd 1983-ban rokkantnyugdíjasként döntött úgy, hogy elsajátítja a fafaragás alapjait.
Azóta több száz faragás, alkotás készült, többnyire saját készítésű eszközökkel. Négyszáz vésője van, abból háromszáz saját készítés.
A faragás mellett kedvenc időtöltése az olvasás, elsősorban a történelmi írásokat, szépirodalmi idézeteket kedveli.
Oroszlányban a négy évvel ezelőtti falunapon volt az első, és egyetlen önálló kiállítása. Elfogadja, ha fafaragó mesternek nevezik, de ő nem tartja magát annak. Mint mondta, ő csak az ősi anyag, a fa szerelmese.
Budai Imre legújabb alkotására, a faluban felállított emléktábla hátoldalára hitvallását is felvéste:
„… nincs életvize, nincs öröklét, de az ember nevében, tettében tovább él”

A bensőséges kapcsolat persze az egész családra jellemző, ez a béke szigete – hangsúlyozta Budai Imre, majd így folytatta: „A feleségem, gyerekeim segítettek abban, hogy az 1978-as bányabalesetem után talpra álljak, igaz, csak egy lábbal – mondja viccelődve – a másikat, a jobb lábamat ugyanis elvesztettem.

– Később tudtam meg, hogy négy csille ment át a lábamon. Azt hiszem érthető, hogy ez testileg, lelkileg megviselt. A családom viszont ezt nem hagyta, segítettek kimászni a „gödörből”, és ráébresztettek arra, hogy köteles mindenki megkeresni – akár fél lábbal is – élete értelmét. A keresésben az akkori megyei napilapban megjelent egyik cikk is segített, ami arról szólt, hogy Tatabányán fafaragó szakkörbe várja Cs. Kiss Ernő az érdeklődőket. Akkor döbbentem rá, hogy imádom a fa illatát, legénykoromban sem állt tőlem távol a farigcsálás, a balesetem miatti kényszernyugdíjazásom okán pedig rám tört a világ összes szabadideje. Így hát jelentkeztem, és hat évig jártam a tatabányai szakkörbe. Aztán a családom és én is észrevettem, ahogy egyre sikeresebben faragtam, lassan gyógyultam a fával, az ősi anyaggal, ami a születéstől a sírig elkísér bennünket. Faragtam, sok mindent fába öntöttem az évek során és teszem ezt mindaddig, míg lesz, aki időnként fogja a kezem. Hát ezért mondom azt, hogy a balesetem számomra ma már „jobb eset” és ezt nem cinizmusnak szánom – tette hozzá Budai Imre.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Kis híján két áldozata lett a tatai, halálos gyalogosgázolásnak – Friss infók
2
Halálos gázolás történt Tata legforgalmasabb zebrájánál – Helyszíni fotók
3
Súlyos baleset: akkora erővel csapódott be a kamion, hogy kirepült a buszból a sofőr
4
Halálos baleset Agostyán és Tardos között
5
Tatabányai kettős gyilkosság: beismerte szörnyű tettét a 15 éves fiú – Videó, fotó!
támadások
Sokkal véresebb merényletre készültek a barcelonai terroristák
Bajnokok Ligája / 1 órája
A Maribor búcsúztatta Korhutékat
A Korhut Mihállyal felálló Hapoel Beer-Seva 1-0-ra kikapott a Maribor vendégeként a labdarúgó Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörének visszavágóján.
Gyász
"Míg velünk voltál, Boldog volt az élet, De a Teremtő elszólított Téged. Ezt feledni nem lehet, Mert boldogság nélkül nincsen élet, Mi örökké szeretünk Téged." Fájó szívvel emlékezünk Angyal Józsefné Rácz Eszter halálának 5. évfordulóján. Szerető férjed és családod
3 órája
Elhunyt a német film nagyasszonya, Margot Hielscher
szuper sztárgázsi / 4 órája
A Ted sztárja lett a leggazdagabb a Forbes szerint
beruházás / 4 órája
Új gyárcsarnok épül az ipari parkban
Petrik József
adomány / 4 órája
Egymillió dollárral szállt be George Clooney a gyűlölet elleni harcba
extra kényeztetés / 5 órája
Szép kacsóra vágyik? Íme a kézenfekvő megoldás
két keréken / 5 órája
Hamarosan elkészül a kerékpárút Kesztölc és Dorog között
Kovács Csilla